Vítěz soutěže Česko-Slovenská Superstar 2009 Martin Chodúr pronikl do nominací na ceny TýTý.

Vítěz soutěže Česko-Slovenská Superstar 2009 Martin Chodúr pronikl do nominací na ceny TýTý. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Do TýTý přichází pár nováčků, patří k nim Chodúr či cyklus Vyprávěj

  • 9
Žádný průlom století se sice nečeká, ale několik změn přece jen sobotní udílení anketních cen TýTý přinést může. Do nominací vedle stálic pronikla i hrstka nováčků jako vítěz Superstar Martin Chodúr, který změří síly s Karlem Gottem, nebo seriál Vyprávěj, za nějž získali nominace i herci Nina Divíšková, Veronika Freimanová a Svatopluk Skopal.

Na druhé straně se ukazuje setrvačnost divácké věrnosti, mezi publicisty se do finále probili zástupci pořadu Na vlastní oči, který se již nevysílá. Naopak kategorii zpěvaček zasáhla generační výměna, chybí tu Helena Vondráčková, šanci dostala nejmladší z nominované pětice Ewa Farna.

Poprvé se klání účastnila nová TV Barrandov, byť do finále se její tituly ani tváře nedostaly.

Ewa Farna

Střídání stráží nastalo také v zákulisí. Podle dávné gentlemanské dohody všech stanic s pořadatelem ankety Týdeníkem Televize, že se budou ve vysílání přenosu střídat, přebrala letos od Novy štafetu Česká televize. Ta si vybrala mezi pražskými scénami i jiné dějiště, letitou tradici Hudebního divadla v Karlíně tentokrát nahradí prostory Divadla na Vinohradech.

A hostitelská stanice pochopitelně dodá i svého moderátora – Karla Šípa, jenž předem ohlašuje večer v lehce improvizačním stylu své talk show Všechnopárty. Pokusí se prý rozbít nudu a stereotyp, které v Česku vesměs provázejí udílení jakýchkoli trofejí.

Pikantní je, že nominaci má mezi pořady roku také jeho Všechnopárty i Šíp sám mezi osobnostmi zábavy. Sice dosud žádné zrcadélko TýTý nezískal – na rozdíl od televizní ceny Elsa od České filmové a televizní akademie; ale co když právě moderátor večera v přímém přenosu vyhraje?

Karel Šíp

„I pro takový případ máme vymyšlenou variantu,“ ujišťuje režisér Adam Rezek, který dnešek stráví zkouškami pořadu. Základní princip ceremoniálu nechystá prý žádnou revoluci: Šíp každou kategorii žertovně uvede a pak přizve hosty, které zapojí do debaty či scénky, než trofej předají. Na pozadí scény bude obří zrcadlo sloužící i jako projekční plátno.

Jirásková a spol.

Lehce oscarový ráz má podle Rezka střihový úvod, v němž si navzájem povídají hrdinové seriálů všech televizí. Také hudební čísla vyjdou ze seriálových melodií od Ordinace po Vyprávěj. Chodúr, Gott či Lucie Bílá budou nejen zpívat a čekat na ceny, ale také je předávat – spolu s řediteli stanic a herci v čele s Jiřinou Bohdalovou a Jiřinou Jiráskovou. Neví se jen, zda finále stihnou ti, kdo mají večer vystoupení. A také výsledky TýTý ani Rezek dosud nezná – ale tvrdí, že je znát nechce a nepotřebuje.

Ceny Anno 2009 - ocenění moderátoři Lucie Borhyová a Reynolds Koranteng Koranteng
Herečka Nina Divíšková

TÝTÝ - NOMINACE Kdo by měl vyhrát podle MF DNES Osobnost zpravodajství Lucie Borhyová, Markéta Fialová, Rey Koranteng, Jolana Voldánová, Karel Voříšek Důvod: Protože se nepředvádí a nevnucuje. Osobnost publicistiky Pavlína Danková, Marek Eben, Radek John, Josef Klíma, Václav Moravec Důvod: Protože pomáhá občanům, ne celebritám. Osobnost zábavy Martin Dejdar, Marek Eben, Jan Kraus, Leoš Mareš, Karel Šíp Důvod: Protože neprodává sebe, nýbrž hosty. Herec Martin Dejdar, Miroslav Donutil, Rudolf Hrušínský, Jan Šťastný, Svatopluk Skopal Důvod: Protože jeho Ozzák je naprostý originál. Herečka Zlata Adamovská, Nina Divíšková, Veronika Freimanová, Hana Maciuchová, Dana Morávková Důvod: Protože si návrat na výsluní zaslouží. Zpěvák Karel Gott, Martin Chodúr, Sámer Issa, Petr Kolář, Josef Vojtek Důvod: Protože změnil představu o vítězi SuperStar. Zpěvačka Iveta Bartošová, Lucie Bílá, Ewa Farna, Aneta Langerová, Lucie Vondráčková Důvod: Protože zkrátka pořád zpívá nejlépe. Pořad roku Čs. SuperStar, Hádej, kdo jsem!, Televizní noviny, Uvolněte se, prosím, Všechnopárty Důvod: Protože zvládla vyrovnaně všechna televizní řemesla. Seriál roku Comeback, Ordinace v růžové zahradě, Ulice, Velmi křehké vztahy, Vyprávěj Důvod: Protože je drzou oázou v poušti nových telenovel.