Záběr z filmu Tenet | foto: Vertical Ent.

Akční Tenet svede bitvu s mladými mutanty i českou romantickou komedií

  • 0
Konečně se kina dočkala velké americké podívané, která by mohla povzbudit jejich návštěvnost. Akční sci-fi Tenet, v níž kultovní režisér Christopher Nolan využil model špionážních thrillerů v kombinaci s časovou inverzí, vévodí hvězdy jako John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki nebo Michael Caine.

Přesto musí nákladný Tenet počítat s konkurencí levného žánru, jenž poslední roky u zdejšího publika vítězí, tedy s další českou romantickou komedií. Jmenuje se Štěstí je krásná věc a partnerský pár, jejž hrají Petra Hřebíčková a Karel Zima, tu zjistí, že i nad pohádkovou výhrou v loterii stojí láska.

Třetí premiérový titul, který si může dělat divácké naděje, se jmenuje Noví mutanti. Volně totiž navazuje na komiksovou sérii X-Menů, tentokrát příběhem z psychiatrie, kde lékařka drží skupinu mladých lidí nadaných zvláštními schopnostmi v izolaci od běžných smrtelníků.

Nejmenším divákům patří animovaná pohádka Křupaví mazlíčci, které vévodí zděděný kouzelný cirkus v krabici se sušenkami, jež dovedou proměnit člověka ve zvíře znalé zpěvu, tance či akrobatických kousků – a zase zpět.

Zbylé dva tituly z celkem šesti novinek týdne osloví spíše menšinové publikum. Povídkové drama Mezi dnem a nocí obsahuje tři příběhy na téma otec a syn, které se dotýkají mezních období v historii Černé hory: poválečného začlenění země do Jugoslávie, pádu železné opony a balkánského konfliktu.

Ctitelé výtvarného umění pak ocení dokument Salvador Dalí: Hledání nesmrtelnosti. Vedle archivních záznamů a návštěvy klíčových míst malířova života totiž odhalí i dosud nepublikované materiály.