DO KINA: Iva Janžurová coby Teroristka zaútočí na dva komiksy

  • 1
Ze sedmi novinek týdne jsou tři dokumenty, ale diváky budou lákat spíše dva rodinné komiksy, kterým se postaví Iva Janžurová v titulní roli Teroristky. Jmenovitě domácí Velké dobrodružství Čtyřlístku a americký Shazam!

V komiksu Shazam! změří své síly dobro, které zastupuje Zachary Levi, a zlo v podání Marka Stronga. Příběh školáka, který se teprve klopotně učí údělu superhrdiny, cílí hlavně na dětské publikum. 

Tragikomedii Teroristka natočil podle vlastního scénáře Radek Bajgar. Vedle Ivy Janžurové v roli bývalé učitelky, která se postaví bezpráví se zbraní v ruce, hrají Martin Hofmann, Tatiana Vilhelmová či Pavel Liška.

Animované Velké dobrodružství Čtyřlístku režíroval Michal Žabka, který  před šesti let uvedl Čtyřlístek ve službách krále. Nyní Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík vyprávějí každý svůj příběh.

Francouzská romance Věrní nevěrní se předvedla již na Febiofestu, kam ji přivezl režisér a představitel hlavní role Louis Garrel. Líčí rozchod dvojice, která se po deseti letech opět sejde.

Ze tří dokumentů reprezentuje Česko portrét Jaroslav Kučera Zblízka, který připomíná kameramana nejen děl Věry Chytilové a současně jejího životního druha. Slovenská Kapela sleduje osud romské skupiny, jíž ke startu pomohl předešlý film Všechny moje děti. A italský příspěvek Monetovy lekníny - magie vody a světla nabízí odborné putování po dílech malíře Clauda Moneta. Ukázky a komentář najdete na videu.