DO KINA: David Švehlík v deliriu, Dwayne Johnson v plamenech

  • 0
Jako by ani nebyly prázdniny, kina hlásí hned sedm premiér. Přičemž jeden ze dvou domácích titulů, Akumulátor 1, se na plátno vrací ve vyčištěné podobě.

Divácky nejúspěšnější film roku 1994 natočil pod názvem Akumulátor 1 režisér Jan Svěrák s Petrem Formanem v hlavní roli. Jeho hrdinu vysává podivný svět za televizní obrazovkou.

Příběh Úsměvy smutných mužů vznikl podle stejnojmenné knihy, v níž Josef Formánek popsal vlastní zážitky z protialkoholní léčebny. Ztvárnil ho David Švehlík.

Animovaná komedie Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená vrací na scénu Drákulu, jeho dceru, vnuka a partu strašidel. Vydají se na společnou luxusní plavbu, kde se Drákula zamiluje do zákeřné krásky.

Název Mama Brasil se vztahuje k matce čtyř synů z rozpadlého domku na předměstí Ria de Janeira, kde přesto vládne radostná pospolitost rodiny.

Akční drama Mrakodrap vychází z podobné situace jako slavné Skleněné peklo: v nejvyšší budově na světě vypukne požár. Dwayne Johnson v hlavní roli odtud musí vyhnat gangstery, zachránit svou rodinu, skočit na jeřáb.

Romance Studená válka, za niž polský režisér Paweł Pawlikowski dostal cenu v Cannes, se odehrává v 50. a 60. letech. Svět rozdělený železnou oponou nepřeje ani osudové lásce zpěvačky a skladatele.

Za thriller Tísňové volání má režisér Gustav Möller cenu diváků z festivalu Sundance. Rozehrává modelovou situaci pro jednu místnost a telefon: policistovi zavolá unesená dívka. Ukázky a komentář najdete na videu.