Colin Firth a Julianne Moore ve filmu Single Man (2009), který režíroval Tom...

Colin Firth a Julianne Moore ve filmu Single Man (2009), který režíroval Tom Ford. | foto: AEROFILMS

Do kin míří Single Man alias hvězdný homosexuální učitel Colin Firth

  • 10
Když za titulní roli snímku Single Man přebíral Colin Firth herecké ocenění Britské filmové akademie, s úsměvem přiznal, že ji chtěl původně odmítnout. Ale rozmyslel si to a dobře udělal: postava univerzitního pedagoga, jenž po tragické smrti svého partnera nenachází důvod k žití, vynesla herci vedle trofejí z řady festivalů včetně Benátek i nominaci na Oscara.

Příběh jednoho dne britského profesora na kalifornské škole z počátku šedesátých let poskytl Firthovi opravdu veliké herecké sólo. Lidé kolem něj se za kubánské krize obávají války, ale hrdinu současnost nezajímá a budoucnost nevidí už vůbec žádnou.

Z filmu Single ManZ filmu Single Man

Žije pouze vzpomínkami na svého dlouholetého přítele, který před časem zahynul, a občas hledá útěchu u podobně osamělé krajanky, kterou představuje Julianne Moore. Navenek nosí masku zdrženlivé elegance, uvnitř však cítí takovou prázdnotu, že se začne loučit se světem: uvážlivě, puntičkářsky, systematicky. Jenomže právě v té chvíli za ním přijde student, který profesora donutí znovu zvažovat, jestli jeho život opravdu ztratil veškerý smysl.

Že v osobně laděném dramatu zazářil uznávaný herec, jehož věhlas potvrdili Valmont, Anglický pacient, Deník Bridget Jonesové, Láska nebeská či Mamma Mia, asi nikoho nepřekvapí. Ale Single Man znamená triumf hlavně pro známého módního novináře Toma Forda, pro nějž se film podle předlohy Christophera Isherwooda stal trojím debutem: scenáristickým, producentským i režijním.

Z filmu Single Man

Do té doby měl Ford jedinou filmovou zkušenost díky své práci na kostýmech bondovky Quantum of Solace. Ale když přečetl Isherwoodovu knihu, neváhal celý film sám zaplatit a natočit, za pouhých sedm milionů dolarů a jednadvacet dnů. Divácký hit to zrovna nebyl, ale své náklady už Single Man dávno zaplatil jen z amerických tržeb, byť se tam promítal v omezeném počtu kin. A Fordovi otevřel dveře do další profese.

Jako by se naplnilo, co sám říká – že devadesát minut strávených v kině může člověka změnit.