Film Alois Nebel patřil k hitům ČT art | foto: Studio Tobogang

Nejspokojenější diváky má ČT art, na silvestra jich bylo půl milionu

  • 10
Měří se nejen počet televizních diváků, ale také jejich spokojenost. V průměru u nás činí osm bodů z deseti, nejvyšší spokojenost, 8,5, vykazuje kulturní program ČT art. Navíc má nejvyšší podíl vysokoškolsky vzdělaných diváků. Sledovanost činí denně 184 tisíc lidí, nejvíc jich bylo loni na silvestra.

Půl milionu lidí uteklo 31. prosince 2015 od zábavy velkých stanic k artové nabídce, která obsahovala poctu Franku Sinatrovi, představení Cirque du Soleil, Chaplinův Cirkus nebo skupinu ABBA, kterou si vybralo přes 200 tisíc diváků.

Od startu kulturní stanice ČT art se nejvýše vyšplhaly ještě tituly Lord of the Dance (144 tisíc diváků), Freddie Mercury: Příběh a Alois Nebel (oba 124 tisíc diváků). Nad sto tisíc se dostaly i pořady o Janu Saudkovi a Jaromíru Nohavicovi nebo divadelní představení Sluha dvou pánů a Hrdý Budžes.

Z letošní nabídky zatím vede filmové zpracování opery Carmen, které sledovalo 83 tisíc zájemců, více než 70 tisíc diváků našlo na ČT art hned několik nedávných pořadů včetně přímého přenosu z udílení Cen české filmové kritiky.

Údaje o divácké spokojenosti získává ČT ze sociologického výzkumu. „Respondenti přidělují pořadům, které v týdnu zhlédli, známku od nejhorší 1 po nejlepší 10,“ líčí mluvčí ČT Alžběta Plívová princip výzkumu chování diváka. Vychází z reakcí tisícičlenného panelu lidí, jenž se průběžně obměňuje.

Loni ČT art odvysílal 1257 premiér, z toho většinu tvořila původní domácí tvorba. Nejspokojenější byli diváci s koncertem Andrey Bocceliho k zahájení Expo 2015, s cyklem Československý filmový zázrak či seriálem Verdi. Tradičně vysoké hodnoty má Marek Eben Na plovárně.