Děkan FAMU Zdeněk Holý byl zvolen roku 2016 | foto: ASAF

Známí filmaři brání děkana FAMU, většina senátu jej chce odvolat

  • 18
Režiséři Jiří Strach, Jaroslav Brabec či Helena Třeštíková se postavili za děkana filmové fakulty Akademie múzických umění Zdeňka Holého, jehož odvolání navrhlo sedm členů akademického senátu. Někteří vedoucí kateder pohrozili, že v případě výměny děkana odejdou také.

Návrh na odvolání děkana FAMU Zdeňka Holého podalo sedm členů akademického senátu, mezi nimi David Jařab, Vít Klusák či Petr Marek. Viní jej „z nerespektování demokratických mechanismů akademické samosprávy“, dále z překračování pravomocí, manažerského selhání a neplnění volebního programu.

„Přidala se ještě jedna studentka, takže nyní už je nás pro děkanovo odvolání osm. Přičemž podotýkám, že senát má celkem devět členů,“ upřesnil nejnovější stav jeden ze signatářů návrhu,  dokumentarista Vít Klusák. 

Holý, který je teprve v půli čtyřletého funkčního období, odpověděl, že za „omezování akademických svobod a demokracie je vydáváno přenesení do zákonných mezí, aby škola nebyla uměleckou obdobou plzeňských práv“. Vyjádřil se i k ostatním interním sporům s připomínkou, že FAMU převzal v krizovém stavu.

I podle filmařů, kteří za Holým stojí, se fakulta v období před jeho nástupem příliš soustředila na teorii a selhávala její kdysi nejsilnější stránka, profesní příprava absolventů. „V tom se skrývá jedna z nejpodstatnějších příčin neradostné situace české kinematografie,“ míní Holý.

Za Holého se postavila Umělecká rada FAMU. Obvinění považuje za „vágní a nedoložená“, navíc dokládá, že byl porušen platný řád akademického senátu, podle něhož návrh na odvolání má podpořit nejméně 25 % členů akademické obce. Stanovisko podepsali třeba kameraman Vladimír Smutný, producent Jan Kallista či režisérka Helena Třeštíková.

„Pokud návrh skutečně povede k odvolání děkana Zdeňka Holého, nebudu ochoten pokračovat ve funkci vedoucího katedry ani v roli pedagoga,“ vyslovil se scenárista Petr Jarchovský, který vede katedru scenáristiky a dramaturgie. Podobně reagoval Jaroslav Brabec, vedoucí katedry kamery, který mluví o „nechutném a likvidačním divadle“ a vyzývá autory dopisu, aby na své funkce v senátu rezignovali a nedělali škole osudu.

„S odchodem děkana Holého rezignuji rovněž,“ prohlásil Brabec. Svůj odchod v případě odvolání Holého oznámili též Ivo Trajkov, jenž vede katedru střihové skladby, vedoucí katedry zvukové tvorby Pavel Rejholec nebo vedoucí FAMU International a proděkan pro zahraniční záležitosti Ondřej Zach.

Kauzu sleduje i režisér Jiří Strach. „Nezralost textu vyvolává zprvu soucitný úsměv, jména signatářů nevyvolávají nic, protože člověku, jenž se ve filmové branži pohybuje desítky let, nic neřeknou,“ shrnul návrh na odvolání Holého. Příčinu vidí v minulém vedení, které vyvolalo odchod profesionálů.

„Místo nich přišli lidé, kteří natočili jednu televizní pohádku, záznamy divadelních představení, publicistiku vydávanou za dokumenty, anebo nenatočili vůbec nic,“ vzpomíná Strach. „Mnozí by se jinak obtížně uživili, tak lze vnímat boj za setrvání proti děkanovi,“ míní Strach a připomíná, že vymizel „ceněný systém výuky Otakara Vávry, který vedle skvělých výsledků přinášel disciplínu, smysl pro povinnost, odpovědnost, dodržování termínů“.

Právě to se podle Stracha snažil Holý obnovit. „Snaha sesadit ho je snahou o zbavení se nepohodlného šéfa, který by měnil, vracel k disciplíně, nutil k pravidlům,“ varuje Strach, že pokud odejdou tvůrci stojící za děkanem, „hrozí další exodus i posledního zbytku úcty, jaký si FAMU ještě uchovala“.

Akademický senát FAMU se měl podle původního plánu sejít 24. května. Nejnověji se vyjádřilo kolegium děkana, které navrhuje, aby se společné zasedání kolegia a akademického senátu konalo  před plénem  21. května.