Schůzi vlastníků bych v reálu nedal, řekl herec David Novotný v Rozstřelu

  • 6
Herec David Novotný od čtvrtka v kinech baví diváky v komedii režiséra Jiřího Havelky Vlastníci a jako kultovní Jarda Kužel z Okresního přeboru se vrací v kampani prezentující nové národní dresy. O tom, co si o nich myslí a zdali má sám nemilé zkušenosti se schůzemi sdružení vlastníků jednotek, mluvil v pondělním Rozstřelu.

Novotný si zahrál v kampani propagující nové kontroverzní národní dresy. Účast slíbil ještě předtím, než jejich konečnou podobu viděl. Sám není fanouškem, nechtěl však porušit své slovo. „Nečekal jsem, že to bude tenhle typ zelené. Neřešil jsem to, dokud jsem neviděl tuhle reflexní,“ říká Novotný. 

Tvůrci dresů se přitom odvolávají na to, že jejich barva má připomínat barvu listů českého národního stromu, tedy lípy.

„Chtěl bych se setkat s tím, kdo tyhle dresy navrhnul,“ říká Novotný, který spojitost s lípou sám nevidí. Ve finále mu však na barvě zas tolik nesejde, důležitá je pro něj samotná hra.

David Novotný ve filmu Vlastníci ztvárnil trochu nemotorného avšak roztomilého pana Švece, který přichází na schůzi vlastníků jako zástupce své maminky. Sám však stěží stíhá pochytit, jakým způsobem se vlastně hlasuje. Pozornost věnuje spíše bábovce od sousedky a lahvi alkoholu.

Zrovna bábovky Novotný snědl za natáčení opravdu hodně, až šest denně. „Nechutnala mi ke konci. Na začátku to bylo dobrý, ale ke konci mi chutnala jako olej,“ směje se.

V kuse natáčel tým osm dní. Konflikt mezi herci však nevznikl. „Nebyl tam jediný problém, jediné tření. Nestačila nastat žádná ponorka z toho, že den co den potkáváš ty samé ksichty,“ říká.

Scénář k Vlastníkům Jiří Havelka sestavil na základě vlastní zkušenosti ze schůzí SVJ. Herec Novotný takové osobní zkušenosti se schůzemi SVJ nemá. „Na to já nemám, já strašně nemám rád tohle bezpráví,“ vysvětluje.

Film samotný má být komedie, herec však říká, že občas při čtení scénáře mu tuhl úsměv na rtech. „Kochal jsem se tím, že čtu Jiřího Havelku. Vím, jak přemýšlí,“ říká Novotný. „Na konci jsem však i plakal,“ přiznává a dodává, že byl rozhořčený z nespravedlnosti závěru filmu.

Celý počin vnímá jako „takovou jednorázovku“, pokračování nečeká. „Nezdá se mi, že by se na to mělo navazovat dalším dílem,“ říká. Přál by si však, aby se film stal citovanou klasikou. Sám ho vnímá jako typicky český – myslí si, že se v něm lidi najdou a na základě toho se jim buď bude nebo nebude líbit. Vytváření karikatury postavy se snažil vyhnout, stát na hranici parodie však podle něj nebylo jednoduché.

Filmu předcházelo úspěšné divadelní představení, se kterým mu pomáhali na základě improvizace další divadelní kolegové. Do filmu nakonec obsadil odlišné herce. Kromě Novotného se tak na plátně objeví ještě Dagmar Havlová, Tereza Ramba, Vojtěch Kotek, Jiří Lábus nebo Pavla Tomicová.

Z herce režisérem?

Režisérské ambice Novotný prý dlouhou dobu neměl, teď se však tímto nápadem zabývá. „Dlouho jsem se nacházel v takovém novém stavu a dal jsem si gól rok nezkoušet nic nového,“ popisuje dobu poté, co opustil stálé angažmá v Dejvickém divadle. Režisérské přemýšlení ho však baví, spolu s režisérem Viktorem Taušem tak společný počin zvažuje.

David Novotný se narodil v Brandýse nad Labem a vystudoval pražskou konzervatoř. V roce 2016 odešel ze stálého angažmá v Dejvickém divadle, kde působil od roku 1998. Stále však hraje v představeních Kakadu, Brian, Zimní pohádka a Dealer’s Choice. V listopadu si odbyl premiéru v Divadle Palace, kde společně s Vandou Hybnerovou hraje v inscenaci Be My Baby.

Příští rok by se měl Novotný objevit ve filmu Miloslava Šmídmajera Příběh mrtvého nebožtíka, v němž si tvůrci utahují z kriminálních a detektivních klišé. Na začátku roku jej pak diváci uvidí i v nové minisérii České televize Zrádci, kterou natočil režisér Viktor Tauš.

,