Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dagmar Havlová v thrilleru Normal? Femme fatale a skvělá reklama

  1:19
Všechno to začalo dvěma záznamy v deníku režiséra Julia Ševčíka. V osm večer 12. prosince 2006 si zapsal: "Dramaturg Dan Přibyl mi předložil námět na film. Příběh sériového vraha Petra Kurtena z 30. let. Temný a šokující, tvrdí. Uvidíme."
Dagmar Havlová se před kameru vrátila jako femme fatale.

Dagmar Havlová se před kameru vrátila jako femme fatale. | foto: Bontonfilm

Z filmu Normal - Pavel GajdošZ filmu Normal - Milan Kňažko

Téhož dne za dvě hodiny připsal: "Sláva. Je to přesně to, co už rok hledám. Silný příběh podle skutečné události, z kterého může vzniknout velký biják." Od té doby se rodil Normal, jehož akcie zvyšují faktické zločiny v pozadí a Dagmar Havlová v popředí.¨ Skvělá reklama

Začínala ve vaně

Ševčík upoutal už koprodukční prvotinou Restart, také k Normalu přizval zahraniční posily v čele s mexickým kameramanem Antoniem Riestrou, který pracoval na filmech Frida nebo Amores perros – Láska je kurva. Představitele vytrvalého sadistického zabijáka z Düsseldorfu si vyhlédl na Slovensku – za Milanem Kňažkem jel tehdy do Brna, kde herec v představení Picassa podle režiséra "kvičel jako prase, usmíval se a zdál se být schopen všeho". Jeho protihráčem v roli mladého obhájce se stal divadelní herec Pavel Gajdoš.

REPORTÁŽ K FILMU NORMAL - MILAN KŇAŽKO

Ale klíčové setkání se odehrálo téměř rok po schválení projektu, 12. listopadu 2007. Režisér si o něm poznamenal: "Vstupuju do pražské kanceláře Dagmar Havlové. Odmítám si připustit, že by roli odmítla. Nemám variantu. Stres. Pak pijeme dost silný čaj, všechno o mně ví z internetu. Povídáme si o roli a hned zkoušíme první nové nápady. Rozhodující den příprav mám za sebou. Jsem šťastný. Je mi jasné, že film uděláme. Máme skvělé herce a skvělý scénář."

Z filmu Normal - Pavel Gajdoš a Dagmar Havlová

Natáčení začalo loni 2. dubna "lynchovskou" scénou v hotelové chodbě, prý jednou z nejtemnějších v temném filmu; štáb pomalu pochopil, že po šest týdnů neuvidí denní světlo, natož slunce. Hned následující den přišly na řadu první záběry s Havlovou ve vaně, nad níž se tyčil obří kamerový jeřáb, který se do původně vybraného ateliéru nevešel.

Normal

Po třech týdnech následoval výjev z baru, kde se paní Kurtenová a ctižádostivý obhájce jejího muže setkají poprvé: jeden z mála, u nějž smělo být pár novinářů a jenž se mihne také ve filmu o filmu. Co se z něj
dá vyčíst? Pečlivá dobová výbava. Orchestrion, korálkový závěs, animírka v síťovaných punčochách, noviny z roku 1935 píšící o úmrtí Ignáta Herrmanna. Výtvarná hra s barvami a přítmím. Tichý dialog.

THRILLER NORMAL NA iDNES.cz

Na otázku, zda ji muž nutil k sňatku, hrdinka odpovídá: "Ale ne, samozřejmě, že ne. Zamilovali jsme se, potřebovali jsme se. Já jeho, on mě." Pak zvrátí tok rozhovoru vlastními dotazy: "A vy jste ženatý? Nepotkal jste tu pravou?"

A bez zaváhání pokračuje: "Vaše rozhodnutí obhajovat Petra je odvážné. Při všech těch lžích, co se o něm píšou v novinách. Chtěla bych ho vidět." Obhájce jí musí říci pravdu: že je manžel obviněn z devíti vražd. Žena nehne brvou: "Je to můj muž. A je ve vězení. A potřebuje mě." Pak přidá ještě dvě otázky: "Zabijí mého muže? Pomůžete mu?"

REPORTÁŽ K FILMU NORMAL - DAGMAR HAVLOVÁ

Havlová přiznává, že takový typ role ještě nehrála: "Nejen kvůli předválečné atmosféře 30. let, ale i díky zajímavé postavě ženy stíhané osudem." Hereckou prodlevu nepocítila, připadala si prý, jako by točila den předtím. A chválí celý tým včetně Riestry: "Nikdy jsem se nesetkala s tak úžasnou obrazotvorností!"

Mimochodem Riestru si Ševčík vybral i proto, že na rozdíl od českých kameramanů vidí v Havlové prostě herečku jako každou jinou. Sám ji prý obsadil, protože i životní příběh Havlové, ač jinak než u hrdinky Normalu, prodělal veliký vývoj. "Navíc je vizuálně přitažlivá a zapadá do výtvarné kompozice," líčí.

Natáčení filmu Normal - Dagmar Havlová-Veškrnová"Kurtenová stále balancuje na hranici šílenství a v jedinečném podání Havlové je to postava naprosto uhrančivá. Pokud se vám podaří obsadit tak výraznou osobnost, nemůžete jí roli nepřizpůsobit. Havlová je nesmírně precizní herečka, která se musí s postavou plně sžít. Její herectví je tak silné, že ani neexistuje možnost, že by roli podcenila. Na scénáři jsme dlouho pracovali, i během natáčení měnili dialogy i situace, abychom si byli jisti, že postava je celistvá a že jí oba věříme. Pro roli Kurtenové a celý film to bylo naprosto zásadní."

Drama v Makedonii


O prázdninách se štáb vydal za koprodukčními Makedonci do města jménem Bitola, kde točil největší davovou scénu se čtyřmi stovkami komparzistů, s historickými auty, reálnými policisty v dobových kostýmech, v pětačtyřicetistupňovém vedru. A bez Kňažka.

Z filmu Normal - Makedonie

Čtyři hodiny před klapkou zjistili, že na letiště v Bratislavě herec dorazil se starým pasem. Do Makedonie ho nepustili, takže se rychle hledal dubl a měnil program. Do Kňažkova úboru se nasouká jedině místní pobuda, ve dvě ráno udeří písečná bouře, která rozkýve jeřáb se svítící rampou nad zástupy statistů...

Ale už ráno se všechny mraky rozplynuly, jak stojí v režisérově deníku: "Přijíždí Dagmar Havlová, s kolonou aut a ve velmi dobré náladě. Jíme lasagne a hned vymýšlíme další obrazy inspirované místním tureckým bazarem starého města. Kňažko už je také s námi. Někdo mu během předešlé noci obstaral nový pas... budiž. Neptám se."

Z filmu Normal - MakedoniePo návratu z Makedonie, na jejíž půdě se točil mimo jiné proces s Kurtenem, odstartovaly dokončovací práce. Ševčík si dal načas, do poslední chvíle prý snímek vylepšuje – a kromě slibných upoutávek drží pod pokličkou. Ani z pozvánky do kina, kterou ve filmu o filmu vysílaném na HBO pronáší právě Havlová, nebude divák dvakrát moudrý. Láká v ní na film "krásný, ojedinělý, umělecký a přitažlivý".

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Kvůli střelci ve škole si Stíny v mlze II počkaly. Žádná škoda

8. dubna 2024  21:25

Premium Co si budeme nalhávat, druhá řada krimiseriálu Stíny v mlze budí zájem hlavně epizodou, kvůli níž...

Kde budeme hrát? Populární Dejvické divadlo hledá útočiště

10. dubna 2024  14:42

I tak oblíbená scéna, jakou je Dejvické divadlo, nemusí mít kde hrát svá představení. Na sociálních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Natáčí se nový film o Zlatovlásce. Nechybí ani „princ“ Petr Štěpánek

8. dubna 2024  15:20

Milovníci pohádek si budou moci užít pohádku o Zlatovlásce v novém provedení. Právě začalo natáčení...

Jeho prastrýc založil Primeros, teď Nicholas Lowry provází Identitou

16. dubna 2024

Čeští filmaři právě dotočili první celovečerní projekt s názvem Identita. Film o českém grafickém...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Se řvoucím lvem v logu. Stoleté studio MGM má ve světě filmu stále vliv

15. dubna 2024  16:36

Americká filmová společnost Metro-Goldwyn-Mayer byla už mezi světovými válkami součástí...

Fiktivní román měl být jen vtip. A on se stal bestsellerem, líčí spisovatel Kyša

15. dubna 2024

Premium Úspěšným spisovatelem se stal na základě aprílové mystifikace. V žebříčku nejprodávanějších fantasy...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...