Harry Potter

Harry Potter - Harry Potter nastoupil před Vánocemi 2001 a od té doby se drží mezi nejčastějšími vánočními dárky. Ať už jako kniha, film, hra nebo hračka. | foto: Dan Materna, MF DNES

Čtvrtý Harry Potter se zaplatil za jediný víkend

Stačil jediný víkend a čtvrtý film o Harrym Potterovi s podtitulem Ohnivý pohár se zaplatil. Českou premiéru si odbude 1. prosince.

Film natočil britský režisér Mike Newell za 130 milionů dolarů. Podle nedělních odhadů snímek vydělal za první tři dny promítání přes 181 milionů dolarů.

Největší podíl si se 101 miliony připsala Severní Amerika, kde byl Harry Potter a Ohnivý pohár čtvrtou nejnavštěvovanější premiérou v historii. Daleko za malým čarodějem skončil na druhém místě životopisný film Walk The Line o zpěvákovi Johnny Cashovi.

Čtvrtého Harryho Pottera překonaly v USA o úvodním víkendu jen tři filmy: Spider-Man v roce 2002 s tržbou 115 milionů dolarů, letos  Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů se 108,4 miliony a loňský Shrek 2 se 108 miliony.

V domovské Británii utržilo nové dobrodružství čarodějnického učně 24,6 milionu dolarů, navíc film zaznamenal rekord návštěvnosti za první tři dny od uvedení. Rekord padl i v Německu, kde diváci zaplatili za čtyři dny 19,8 milionu dolarů.

Podle studia Warner Bros snímek vyhrál žebříčky návštěvnosti ve všech devatenácti zemích, v nichž byl uveden. O nadcházejícím víkendu vstoupí Harry Potter do kin v Japonsku, Itálii a Španělsku, první týden v prosinci se ho pak dočkají diváci ve Francii a Austrálii a 1. prosince i v Česku.

Kromě obyvklých tváří se v novém díle Harryho Pottera poprvé objevil Ralph Fiennes v roli padoucha lorda Voldemorta. Přispěl k tomu, že film má temnější tón než první tři díly.

V USA i Británii dostal Ohnivý pohár jako první ze série klasifikaci, která umožňuje zhlédnutí dětem mladším dvanácti let jen v doprovodu dospělého. Ale diváky to nijak evidentně neodradilo a podle průzkumů mezi nimi přibylo dospělých.

,