Na koho vsadit před Oscary? Vyhrává Coco, veselý výlet do říše mrtvých

  • 11
Jistého není nikdy nic, ale až se začne sázet na Oscary, nejmenší riziko představuje volba snímku Coco jako nejlepšího animovaného filmu.

Jednak vzešel z tvůrčí dílny Pixar, která má na výhry skoro monopol, jednak už posbíral, co se dalo: nejvyšší profesní cenu Annie, trofeje kritiků od Bostonu přes Chicago, Floridu a Dallas až po New York a nejnověji i Zlatý glóbus.

Ale hlavně si kvůli soškám nemusí Coco lámat hlavu. Ač v řadě zemí včetně Česka bude teprve startovat, už nyní má šest set milionů dolarů na celosvětových tržbách a za sebou nechává nejen animované kolegy jako Já, padouch a Auta 2, ale také komiks Iron Man, erotickou romanci Padesát odstínů šedi nebo válečný Dunkerk.

Hodování na hrobech

V čem tkví jeho půvab? Jedním slovem v Mexiku. Tvůrci včetně animátorů se tam vypravili celkem pětkrát, aby prozkoumali kulturu, tradice, barvy, vůně, jídlo, zejména však zvyky spojené s tamní veselou oslavou Dne mrtvých.

Mexická obdoba našich Dušiček má naprostou odlišnou podobu, rodiny vesele hodují, pijí a zpívají na pestře vyzdobených hrobech svých předků, neboť věří, že se právě toho dne zemřelí vracejí na kus řeči s pozůstalými. „Čím víc jsem se dozvídal o mexické představě říše mrtvých, tím hlouběji na mě působila,“ přiznal režisér Lee Unkrich, který už natočil animované hity Hledá se Nemo, Příšerky s.r.o. nebo dva díly Toy Story: Příběhu hraček. Snímek Coco režíroval s Adranem Molinou, scenáristou Hodného dinosaura.

A právě do říše mrtvých se vydá chlapec, kterému doma zakazují jeho sen: stát se po vzoru dávného předka slavným zpěvákem. Z příběhu lze tedy odvodit, že podstatnou roli v něm hraje také typicky mexická hudba. A v neposlední řadě se tu najdou odkazy na národní velikány, jako jsou zápasník Santo, komik Pedro Infante, malířka Frida Kahlo či revolucionář Emiliano Zapata. Ale také reprezentační trička mexického fotbalového týmu.

Ovšem není to jen exotický folklor, který ze snímku Coco činí hit. Nelze zapomenout na pověstnou dokonalost animace, kterou Pixar posouvá s každým projektem. Například v okamžicích, kdy hrdina hraje na kytaru, vykazují jeho prsty na strunách naprosto stejné postavení a pohyby jako při reálné hře. Zkrátka film Coco vítězně táhne světem, prvních 150 milionů dolarů utržil za pouhých pět dnů, a dokonce natolik rozněžnil čínské cenzory, že pro jeho vstup na tamní trh udělili výjimku.

Nepříjemná aféra

Přesto se i nad vítěznou značkou zjevil mrak. John Lasseter, spoluzakladatel Pixaru a šéf animace firmy Disney, která Pixar koupila, si vzal půlroční dovolenou. I na něj se totiž objevily stížnosti ohledně sexuálního obtěžování, prý se „často snažil někoho dotýkat, objímat a líbat“. Nepříjemná aféra přitom propukla těsně před premiérou filmu Coco, ale zdá se, že mu neublížila.

Alespoň zatím, ovšem budoucnost Pixaru bez Lassetera, jenž má za rok uvést do kin čtvrtý díl série Toy Story, si málokdo umí představit.