Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chystaný film o Baarové zajímá hned tři autory

  10:58
Známý spor o zfilmování Anglického krále jeví se náhle jen odvarem jiného případu - filmu o Lídě Baarové. Hrabalovu novelu chtěly točit dva týmy, oba vlastní i práva k přepisu. V případě životopisné knihy Lídy Baarové nazvané Života sladké hořkosti sice existují jen jedna práva - ale zato projekty rovnou tři.

MALÁ DOMŮ?
Práva drží Česká televize, pro niž je od herečky získal doyen tuzemských filmařů Otakar Vávra; ten měl smlouvu na scénář, kterou coby šéfproducent podepsal ještě Čestmír Kopecký, a Vávra počítal i s režií filmu. Loni - po Kopeckého odchodu - převzala producentovu práci Iva Procházková; ČT poté od smlouvy s Vávrou odstoupila s tím, že má k jeho scénáři výhrady.Procházková ovšem odmítla i jiný hotový scénář, jeho autorem je zkušený Jiří Blažek.

Adaptaci knihy - nikoli už jako filmu pro kina, nýbrž coby třídílnou televizní verzi - Iva Procházkoá zadala Ivanu Hubačovi. Ten se letos v květnu stal hlavním dramaturgem uměleckých pořadů ČT. "Ale tu zakázku jsem přijal dávno, dávno předtím," tvrdí Hubač, jako scenárista známější pod pseudonymem Ivan Hejna. "Vůbec jsem tehdy neměl tušení, že existují Vávrův a Blažkův scénář; dnes už to vím, ale nečetl jsem je a ani číst nehodlám. Nepovažuji to za šťastné."

Ve stejném smyslu hovoří i producentka Iva Procházková: "Látku jsem zadala Ivanu Hubačovi krátce poté, co jsme se rozešli s panem Vávrou, aniž jsem mohla tušit, že bude tři čtvrtě roku nato jmenován hlavním dramaturgem."

Blažek tomu nevěří; a Vávra líčí kuriózní okamžik, kdy čerstvě jmenovaného šéfdramaturga žádal o podporu pro svůj projekt. "A on mi na to řekl, že můj scénář nečetl, ale že to píše sám, na objednávku paní Procházkové, a má to odevzdat letos do konce roku," vypráví Vávra. "Ano, to byla opravdu trapná chvilka, ale vysvětlili jsme si to," reaguje Ivan Hubač.

PRÝ NIC OSOBNÍHO
Jinou nepříjemnou chvíli přinesl celý případ i jeho otci Jiřímu Hubačovi, kterému - čistě soukromě, jako ceněnému profesionálovi - dal Vávra svůj scénář přečíst. "Po těch divných posudcích z ČT už jsem si nevěřil, chtěl jsem slyšet, jestli je to opravdu tak špatné. Ale Jiří Hubač mě v podstatě chválil, radil mi předělat jednu scénu, a poslechl jsem, měl pravdu," vypráví Vávra.

Ovšem Jiří Hubač namítá, že dal Vávrovi dvě stránky připomínek: "Řekl jsem mu, že je to scénář realizovatelný, jen pokud ho autorsky a dramaturgicky dopracuje. Ale hlavně jsme si slíbili, že to zůstane mezi námi, bylo to háklivé, když existoval ještě scénář Blažkův i zakázka mého syna - Ivanovi jsem ani neřekl, že jsem to četl. Rozhodně je nesmysl, že bych snad odrovnával konkurenci svého syna," zlobí se Jiří Hubač.

Další osobní podtón vystupuje z minulosti. Vávra před časem vedl spor se sestrou producentky Ivy Procházkové, spisovatelkou Lenkou Procházkovou. Běželo o jiný "zdvojený" projekt, životopis Jana Masaryka. Vávra navíc ve svých pamětech podal kontroverzní svědectví o jejich otci, scenáristovi Janu Procházkovi. "Já Vávrovy paměti ani nečetla, prvně jsem se s ním setkala až nad scénářem o Baarové, osobně mi nikdy neublížil, a především bych se tím nenechala ovlivnit," prohlašuje Iva Procházková. "Kdyby byl Vávrův scénář dobrý, tak ho vezmeme. Ale nebyl, četli to i další lidé, Jiří Pittermann, Petr Jarchovský," jmenuje producentka, podle níž je vícedílná verze pro ČT i zajímavější než klasický film. Kdo Hubačův scénář natočí, není ještě jasné, ale Procházková prý "lehce počítá" s Jurajem Herzem: "V Německu se vyzná a hodně o té době ví."

KAŽDÝ TO VIDÍ PO SVÉM
Spor o kvalitu Vávrova scénáře nepřímo dokládá, jak se mění představy uvnitř ČT. Vávra natočil s Lídou Baarovou čtyři filmy, od prvního Panenství až k poslední Turbíně; zná herečku i její osudy dobře a filmu o ní chtěl dát název Prokletá krása. "Právě její zvláštní krása zahubila ji i její blízké, v čemž vidím silné drama: byla mladičká, obletovaná a neuměla v tom chodit," říká Vávra.

"Vávrovo pojetí bylo málo objevné, neřeklo by nic nového a chyběl tu i jiný pohled než hrdinčin - na všechny ty historické souvislosti a situace mezi dvěma mlýnskými kameny," říká Procházková. Také interní posudky postrádají ve Vávrově textu "autenticitu epochy" a "nezbytnou sociálně-psychologickou sondu".

Jakou koncepci měl bývalý šéfproducent Čestmír Kopecký? "Pan Vávra přinesl původně dějepis, kdežto já chtěl příběh mladé naivní holky; v tomto smyslu také své další dvě verze posunul." Pak Kopecký z televize odešel, ke konečné podobě Vávrova scénáře se tedy nemůže vyjadřovat, potvrdil však, že režisér pro tehdy předpokládaný velkofilm sehnal i zahraniční partnery, s nimiž Kopecký jednal. "Od smlouvy se scenáristou se dá samozřejmě odstoupit, eticky však cítím, že majitelem práv je Otakar Vávra, i když jsou psána na ČT. Bez něj, bez jeho přátelství s Lídou Baarovou by to nešlo," míní Kopecký a popisuje, jak dobrodružně práva získali. "Jen jsme zaslechli, že je chce konkurence, v pět ráno vyjelo auto ČT s Vávrou do Salcburku, paní Baarová přítele uvítala, smlouvu podepsala, peníze se hned složily do banky - a pak přišla její zástupkyně s tím, že herečka je nemocná, tudíž zbavená svéprávnosti, a ty peníze že jsou směšné. Po dalších jednáních však platnost smlouvy stvrdila i ona," líčí Kopecký.

Tady ovšem vstupuje do hry zase Jiří Blažek a předkládá vlastní verzi: on prý byl vůbec prvním, kdo na přepisu knihy pracoval, od roku 1993 pro soukromou produkční firmu, jež práva zakoupila, ale později ukončila činnost. Uvolněná práva slíbil koupit jiný soukromník, pro nějž Blažek pracoval dál, zdarma - ale i tenhle producent prý selhal. A jen se Blažek dohodl s třetím výrobcem, Kopecký s Vávrou se to doslechli a prý o jediný den je předběhli. "Byl jsem tedy oklamán dvakrát a teď potřetí. Když Vávrův scénář padl a já nabízel ČT ten svůj i s tím, že přijmu novou třídílnou koncepci, řekli mi, že chtějí člověka mladšího, co nepoznal válku. Ale nevzdávám se, ještě je tu jedna šance," naznačuje tajemně Blažek.

A Vávra, který už psal předchozímu i současnému řediteli ČT? "Pan Vávra prý záležitost předal svému advokátovi; nevím, co se z toho vyklube," říká Procházková.

Autor:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Audioknihou roku je životopis Agathy Christie. Zvláštní cenu získal Soukup

25. dubna 2024  16:49

Vítězem ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie...

RECENZE: Kdo není s Mirai kamarád, bude mít s jejich albem minimálně 69 problémů

25. dubna 2024

Premium Čtvrté album kapely Mirai nese opět japonský název Tomodachi, což znamená „kamarádi.“ Je hezké, že...

TRENDY V KLIPECH: Mirai rekapitulují, Brixtn vytáhli song z šuplíku

25. dubna 2024  12:22

Skupina Mirai ke svému desátému výročí vydala klip Easy, v němž rekapitulují své působení na...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...