Z filmu Tenet | foto: Vertical Entertainment

Potvrzeno. Očekávaný Nolanův film Tenet dorazí do Česka už za měsíc

  • 0
Sci-fi spektál režiséra Christophera Nolana Tenet bude mít v českých kinech premiéru už ve čtvrtek 27. srpna. Informaci iDNES.cz potvrdil tuzemský distributor filmu Vertical Entertainment. Termín uvedení se kvůli pandemii koronaviru měnil již třikrát.

Kromě Česka na konci srpna Tenet zavítá celkem do sedmdesáti zemí po celém světě včetně Kanady, Ruska, Velké Británie nebo Francie. Fanoušci britského režiséra ve Spojených státech amerických si budou muset na premiéru počkat o týden déle. 

Společnost Warner Bros. ji načasovala až na 3. září. Tak aby američtí diváci mohli vyrazit do kin na tamní Svátek práce, který letos připadá na pondělí 7. září.

Nápad na film, ve kterém Nolan bortí pravidla časoprostoru, nosil v mysli přes deset let, před pěti lety se jej rozhodl přenést na papír. Do hlavních rolí obsadil Roberta Pattinsona, Johna Davida Washingtona, Michaela Cainea nebo Elizabeth Debicki. 

Původní premiéru filmu producenti plánovali na červenec, další na srpen, nyní se Tenet stává pro ně i provozovatele kin nadějí na větší příliv diváků po pandemii. Poslední Nolanův film Dunkerk z roku 2017 vydělal celosvětově ještě v onom roce přes půl miliardy dolarů, čímž se stal nejvýdělečnějším filmem o druhé světové válce v historii.

Christopher Nolan byl pětkrát nominovaný na Oscara za filmy Memento, Počátek a Dunkerk. Populární je také jeho trilogie o Batmanovi s Christianem Balem v roli dědice továren Bruce Waynea.

Trailer k filmu Tenet: