Záběr z filmu Chartúm

Záběr z filmu Chartúm | foto: Metro-Goldwyn-Mayer Studios

TELEVIZIONÁŘ: Chtěl islámskou říši. Už před více než sto třiceti lety

  • 3
Film Chartúm vznikl před dvaapadesáti lety, skutečné události, které popisuje, se odehrály dokonce v 80. letech 19. století.

Přesto výpravný historický příběh zařazený na dnešní večerní vysílání ČT2, v němž se potkali dva herečtí velikáni Charlton Heston a Laurence Olivier, zní až nepříjemně povědomě – a protože se drží skutečnosti, rozhodně neslibuje pohádkové vítězství. 

Po vyhlášení svaté války za osvobození Súdánu od britsko-egyptské nadvlády tehdy zmasakroval fanatický vůdce Muhammad Ahmad zvaný Mahdí osmitisícovou armádu a táhl se svými stoupenci na Chartúm. Postupně měl v plánu dobýt Káhiru, Mekku, Bagdád a vytvořit islámskou říši, které by sám vládl. Vyjednávat s Mahdím o míru se tehdy pokusil generál Charles Gordon, ovšem bezvýsledně, takže musela rozhodnout neslavně slavná bitva. 

Film, jejž režíroval Basil Dearden, byl nominován na Oscara za nejlepší scénář, ovšem dočkal se také politické kritiky za mlčení o důvodech, proč tehdejší britský premiér William Gladstone váhal s vysláním armády do Súdánu. A v neposlední řadě se objevily výtky, že herecký idol Heston je daleko urostlejší a o několik let mladší, nežli byl jeho hrdina Gordon v době osudového boje o Chartúm.

Další tipy z televizního programu