Ivan Trojan s cenou kritiků pro nejlepšího herce za Šarlatána

Ivan Trojan s cenou kritiků pro nejlepšího herce za Šarlatána | foto: Václav Jedlička, Ceny české filmové kritiky

Sází se na Českého lva, novým favoritem je Šarlatán a z herců Trojan

  • 1
Stejně jako v uplynulých letech vypsala sázková kancelář Chance kurzy na vítěze filmových cen Český lev, které se udílejí v sobotu. Odhad šancí se letos postupem času mění.

Hlavním favoritem bylo zpočátku historické drama Krajina ve stínu, které v únoru získalo ocenění českých filmových kritiků a patnáct nominací na Českého lva. Avšak poté, co se dostal do užšího výběru v boji o Oscara životopis léčitele Šarlatán, klesl kurz na jeho vítězství z 2,8 na 1,5 a zareagovali také sázkaři.

„Na to, že film Agnieszky Hollandové Šarlatán vyhraje v kategorii nejlepší film Českého lva, vsadilo 97 procent lidí. Kurz na Krajinu ve stínu naopak vzrostl z původních 1,40 na 2,40,“ komentuje mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Sází se také na vítěze cen pro nejlepší herečku a herce v hlavních rolích. Na základě kurzu 1,6 a vsazených 87 procent tiketů se jménem Magdalény Borové je možné usuzovat, že si křišťálovou sošku odnese představitelka Marie z Krajiny ve stínu. 

„Na Annu Geislerovou, která ztvárnila ve filmu Havel manželku titulního hrdiny Olgu Havlovou, vypsali naši bookmakeři kurz 2,5 a vsadilo si na ni dvanáct procent lidí,“ dodává mluvčí Chance.

Ivan Trojan s cenou kritiků pro nejlepšího herce za Šarlatána

Mezi herci v hlavní roli vede s kurzem 1,08 držitel již šesti lvích trofejí Ivan Trojan, který si zahrál léčitele Jana Mikoláška v Šarlatánovi; věří mu i 96 procent tipujících. S kurzy 10,00 a 6,00 tak za sebou nechává Viktora Dvořáka, který ztvárnil Václava Havla, a Jana Cinu, nominovaného za televizní minisérii Herec.

Jak dopadli sázkaři na loňských Českých lvech? Tehdy role favorita v nejvyšší kategorii patřila Staříkům, jejichž hrdinu Jiřího Schmitzera viděli bookmakeři Chance coby jasného kandidáta na cenu pro nejlepšího herce v hlavní roli. 

Nejlepší herečkou se podle jejich prognóz měla stát s rovněž vysokou pravděpodobností Tereza Ramba za komedii Vlastníci. V obou hereckých kategoriích se tipy sice trefily, ale nejlepším filmem se nakonec stalo Nabarvené ptáče.