České století pokračuje. Točí se silvestrovská noc s Havlem a Kohoutem

  • 20
Pozdějšího prezidenta hraje Marek Daniel, hostitele Pavla Kohouta ztělesnil David Matásek. "Už to z nás spadlo," říkají o svých rolích z televizního cyklu České století.

Jako by se člověk ocitl v časové smyčce. Na dvoře domu za pražskou Loretou reptá komparz, že dlouho čeká, že by to chtělo odbory a nejlíp Američany, kteří při natáčení Bídníků dávali vyhřívací polštářky. O patro výš leží u gramofonu vinylové desky Marty Kubišové a v televizi Josef Zíma rozjíždí silvestrovskou estrádu roku 1976. Nikdo ji nevnímá, ani hostitel Pavel Kohout, ani hosté včetně Václava a Olgy Havlových. Pro cyklus České století vzniká díl Je to jen rock'n'roll, vrcholící Chartou 77.

Jen se veselíme

"Točíme finále, klid mezi dvěma bouřkami. Adrenalin z příprav listiny už pominul a adrenalin z represí přijde na Nový rok. Takže jediný večer uvolněného veselí má v sobě trochu křeče," vysvětluje situaci režisér Robert Sedláček.

I filmování má trochu jiný nádech, protože pocit zodpovědnosti k legendám se zvyšuje, čím blíže k dnešku tvůrci jdou. "Vždy to z nás spadne, když najdeme přesný herecký výraz, ale pak se to zase vrátí," přiznává i režisér. Natož herci.

Havla představuje Marek Daniel, na silvestrovském večírku obklopený mládeží, než ho otázkou "Už máš sbalený kartáček?" přivolá David Matásek coby Kohout. "Samozřejmě že pocit úcty a respektu svazuje, ale nejhorší už pominulo. Že hraju Václava Havla, mi sice pořád sedí vzadu v hlavě, ale jinak už to beru jako každou jinou roli," tvrdí Daniel. Jeho filmovou manželku ztvární Tereza Hofová, ale Havla stále provází i slečna oděná ve stylu hippies. "Řekněme, že jsem jeho dívka," líčí svou roli opatrně Táňa Hlostová. "Paní Olga mě asi nevidí ráda, ale to ve filmu neřešíme. Jen se veselíme," směje se.

Lidi jako my

Matásek se mohl se svým skutečným předobrazem poradit, ale neudělal to. "Nijak zvlášť to neprožívám, chartisti byli přece lidi jako my, jen nevíme, jestli se trefíme do představ diváků. A taky nám Kohout i Havel povyrostli," naráží s úsměvem na výšku obou herců.

Výraz "lidi jako my" stvrzuje i Sedláček, když glosuje silvestrovský stůl. "Jedli chlebíčky a cukroví, pili víno levné i dražší, v tom se disidenti od životního stylu doby nelišili," ujišťuje. I vánoční chvojí ve váze vypadá jako v každé domácnosti, jen Solženicyn v němčině asi na každém stole neležel.

Sérii České století začne ČT vysílat v neděli.