Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ulož.to je zločinec. České kino bude archiv, i když prodělá, říká producent

  7:00aktualizováno  3. ledna 2023 9:56
Až dva a půl tisíce českých, případně slovenských filmů by ráda nabídla streamovací platforma České kino, kterou spoluzaložil Miloslav Šmídmajer. Jak si fungování nové VOD platformy zaměřené čistě na tuzemskou produkci představuje, vysvětluje v rozhovoru pro iDNES.cz.
Producent Miloslav Šmídmajer představuje projekt České kino (5. prosince 2022).

Producent Miloslav Šmídmajer představuje projekt České kino (5. prosince 2022). | foto: České kino

Už týden si mohou zájemci předplatit nový filmový portál České kino. „Nebudeme prodělávat, když získáme třicet tisíc uživatelů,“ hlásí producent Miloslav Šmídmajer, který projekt založil spolu se synem Pavlem. Kolik nových uživatelů za první týden projekt zlákal, ale zatím tvůrci kvůli zkušební čtrnáctidenní době upřesnit nechtěli. Dosud je jich prý několik tisíc. Směrodatné číslo prozradí za měsíc.

České filmy běžně nabízí Netflix či HBO Max a samozřejmě i tuzemské televize. V čem vidíte přednost a lákadlo vaší služby?
Většina těchto portálů jde hlavně po atraktivních titulech. Když budete chtít vidět filmy typu Ženy v běhu, uvidíte je nejspíš na Netflixu. Musí jít ale o filmy výdělečné, mnoho jiných českých filmů tam proto nenajdete. Netflix vždy půjde po lukrativních titulech a bude nakupovat jen ty úspěšné a žánrově atraktivní. Naše České kino se ovšem neofrňuje nad žádným českým filmem, který prošel kiny. To je základ našeho obsahu. Chceme budovat spíše takový archiv, kde budou pro lidi jednoduše přístupné téměř všechny české filmy na jednom místě, aby měli alternativu k nelegálním portálům.

Rozumím, jak funguje Netflix po komerční stránce. Vy zde ale budete mít spoustu filmů, na které se každý dívat nebude a ty se taktéž budou muset nějak zaplatit…
Některé filmy chceme udržet i za cenu, že na nich proděláme. Jde nám o to zachovat dlouhodobě co nejúplnější obsah. Máme obrovskou radost z aktuální reakce komunity příznivců české kinematografie, kteří právě tento fakt oceňují. Svým předplatným získávají přístup k unikátnímu obsahu a zároveň umožňují, aby vůbec k dispozici byl. Nejsme tradiční komerční platforma, proto si podpory velmi vážíme a budeme se snažit udržet i filmy, které jsou spíš pro fajnšmekry.

Žádné Uložto! Startuje České kino, za stovku nabízí ke streamování 650 filmů

Kolik byste tedy potřebovali uživatelů, aby se vám projekt vyplatil?
Nebudeme prodělávat, když získáme třicet tisíc stálých uživatelů. Tento počet se ovšem může změnit v momentě, kdy začneme nabízet ještě víc originálního obsahu, či na nás někdo začne mít větší požadavky.

Jak je to ohledně konkurence? Když je nyní nějaký český film k vidění například na HBO Max, bude zároveň k vidění i na Českém kině, nebo budete muset počkat?
U starších filmů se exkluzivita neřešila, ta se vlastně řeší až letos. Je to úplně nový fenomén. O některý atraktivní titul tak nyní občas svede Voyo souboj s Netflixem, aby jej měli právě oni. Tím pádem se rok nebo dva neobjeví na jiné platformě. Teprve když titul přestane být exkluzivní, může se dostat dál. V takovém případě mluvíme o milionových částkách za jeden titul, což si mohou dovolit velcí hráči a to není naší ambicí. Naší ambicí je co nejúplnější přehled českých filmů.

Vy jste se už na startu vymezili vůči službě Ulož.to, berete ji jako hlavní konkurenci?
Ulož.to je něco jako zločinec mezi slušnými lidmi, nekalá konkurence. Je s podivem, že něco takového vůbec může existovat. Schovávají se za to, že filmy nahrávají uživatelé. Těm, kteří riskovali a investovali do výroby těch filmů ale Ulož.to už neodvádí nic.

Co by tedy mělo diváky motivovat raději si zaplatit službu, než si čas od času stáhnout nelegálně sdílený film?
Existují přece lidé, kteří nechtějí krást. Nebo podporovat zloděje. Ti by samozřejmě měli dát přednost kterékoli platformě, která má legálně vyřízená práva a licence. Není lehké dát tyto záležitosti dohromady a Ulož.to to obchází. Jejich nabídka je sice největší, ale je to v podstatě tržnice s kradeným zbožím.

Pokud vím, tak na Ulož.to za obsah odpovídá ten, co jej nahrává.
Tím to právě obcházejí. Mnoho lidí si myslí, že platí za obsah, ale platí jen za rychlost stažení. Provozovatelé obsah sami nenahrávají, ale umožňují jiným jej tam nahrát. Takže když pak soud nebo policie zasáhne, může za všechno nějaký chudák na ubytovně, co si jen přivydělává a netuší nic o autorských právech. Dá se říct, že tito uživatelé jsou vlastně bílí koně, kteří jsou také podváděni. Na tyto hříšníky pak soudci nebývají tak tvrdí, a proto u nás stále vše prochází.

Výroba obyčejného českého filmu stojí průměrně 20 až 30 milionů korun, ty peníze se rozdělují mezi desítky až stovky lidí a firem, které se tím živí a ty peníze musí někdo investovat a doufá, že se mu alespoň vrátí. Ale činnost portálů, jako je Ulož.to, tu pravděpodobnost dost snižují. Ulož.to prostě obchází zákon a to je špatně. V momentě, kdy by se situace napravila, dostalo by se do kinematografie mnohem více peněz. To by se projevilo i na její kvalitě.

Můžete být konkrétní?
Když jsme náš snímek Probudím se včera vydali na DVD, za první rok si jej stáhlo 890 tisíc uživatelů jen přes nelegální portály, jako je Ulož.to. Představte si, že byste měl za každého z nich dvacet korun. Nebo deset. To bychom pak nemuseli přemlouvat sponzory, ať nám dají peníze na další film a ten následně nemuseli zamořit product placementem. A radost by z toho měl i stát, protože by dostal víc na daních. Kdyby se neděly tyhle negativní věci, český film by to ozdravilo.

KOMENTÁŘ: České kino? Kdo vlastně stojí o české filmy na jedné adrese

Zatím nabízíte 650 filmů. Všechny položky, které máte v nabídce, zde budou už nastálo?
Ambice je, aby zůstaly nastálo. Ovšem některý z producentů může změnit názor. Každý film má licenci na dobu určitou s možností prolongace. Ale rádi bychom je všechny udrželi a naší nabídku budeme každý měsíc rozšiřovat o nově nahrané.

Plánovaný „úplný fond českých a slovenských distribučních filmů“ zní velice ambiciózně. Kolik by pak vaše platforma měla nabízet položek? Odhaduji to na na dva až dva a půl tisíce filmů. Některé české snímky jsou ale ztracené. Jejich producent třeba zkrachoval a práva jsou nedohledatelná. U některých titulů existují jen nekvalitní kopie. To pak se vyvstává otázka, zda pro unikátní obsah nabídnout i méně kvalitní kopii, nebo ne. Další rovinou je kvalita digitalizace, mnoho filmů totiž byla prostě jen nějak překlopena z DVD a nejsou na úrovni potřebné pro dnešní velké televizní obrazovky. Takže pokud naše platforma bude trochu vydělávat, část peněz se bude muset investovat i do kvalitní digitalizace.

Co filmy, na kterých se podílí Česká televize? Ty asi nebude chtít pustit mimo iVysílání?
Jsou dva typy filmů. Některé Česká televize vyrábí pouze v koprodukci, s právy filmu pak obchoduje majoritní producent. Ty jsou pak pro VOD dostupné. Ale existuje samozřejmě pár desítek filmů, které Česká televize produkovala a které šly do kin. Nejatraktivnější z nich se jmenuje Anděl Páně a patří sem i Saturnin. Máme zájem ovšem i o jiné tituly – Hlídač č. 47, Ceremoniář, Dvojrole, Golet v údolí či Kráva. Česká televize ovšem zatím ohledně tohoto tématu nekomunikuje. Nenabízí je ale ani ve svém iVysílání a nahrává tak bohužel platformám, jako je Ulož.to. Doufám, že situaci do budoucna přehodnotí.

Jaké máte plány ohledně vlastní tvorby? Přijdete časem třeba s vlastními seriály?
Zatím se u nás vyrábí pořady, které se týkají českých filmů. Pokud bude naše platforma úspěšná a získá dostatek předplatitelů, umožní nám investovat do vlastní tvorby. To by bylo něco, co by mě těšilo. Ale to je opravdu hudba budoucnosti, nejdříve chceme nabídnout co nejvíce filmů.

Projekt jste odstartovali za zahajovací cenu 99 korun, jaká bude standardní cena?
Uživatelé, kteří se zaregistrují po 1. únoru, budou mít předplatné za 129 korun. Kdo se přihlásí do tohoto data, udrží si předplatné za zmíněných 99 korun měsíčně.

Jak dlouho jste vlastně projekt chystali?
Syn jednal s investorem poprvé v roce 2017. Ale na začátku stála už v roce 2013 právě už zmíněná statistika stahování. Některé naše filmy se dostávaly do červených čísel. Tehdy jsme se o tom začali bavit, ale intenzivně na projektu pracujeme od roku 2019.

Reakce Uložto.cz

Pan Šmídmajer uvádí řadu výroků, které jsou v lepším případě zavádějící, v horším případě přímo lživé. Z nepravdivých a nepřesných informací pak pan Šmídmajer vyvozuje, že Ulož.to jezločinec a obchází zákony. V reakci na toto nepravdivé obvinění je třeba konstatovat následující fakta:

Služba je legální
Platforma Ulož.to cloud funguje zcela v souladu s platnou českou i evropskou legislativou. Funguje v rámci mezí tzv. safe harbour (bezpečného přístavu), což je režim, který byl přesně za účelem úpravy odpovědnosti platforem jako je Ulož.to do českého právního řádu zaveden. Označení za „nelegální portál“ je lživé. Na legálnosti platformy Ulož.to se v minulosti shodly i soudy, včetně vrchního a nejvyššího soudu, které potvrdily, že platforma Ulož.to funguje v souladu s platným právním řádem.

Ulož.to neodměňuje své uživatele
Pan Šmídmajer také nepravdivě uváděl, že platforma Ulož.to odměňuje své uživatele malými finančními částkami dle počtu stažení jimi nahraných souborů. Ulož.to své uživatele finančními částkami neodměňuje a nikdy neodměňovalo.

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Audioknihou roku je životopis Agathy Christie. Zvláštní cenu získal Soukup

25. dubna 2024  16:49

Vítězem ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie...

RECENZE: Kdo není s Mirai kamarád, bude mít s jejich albem minimálně 69 problémů

25. dubna 2024

Premium Čtvrté album kapely Mirai nese opět japonský název Tomodachi, což znamená „kamarádi.“ Je hezké, že...

TRENDY V KLIPECH: Mirai rekapitulují, Brixtn vytáhli song z šuplíku

25. dubna 2024  12:22

Skupina Mirai ke svému desátému výročí vydala klip Easy, v němž rekapitulují své působení na...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...