Česká televize

Česká televize - Česká televize. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Česká televize zrušila hlasatele

  • 28
Česká televize se rozhodla zrušit hlasatele. Na obrazovce vydrží jen do konce roku. ČT se bude spoléhat na upoutávky, kterými může upozornit na více pořadů. Hlasatelé v televizi působili od jejích začátků.

"Rozhodnutí vychází ze zkušeností ostatních veřejnoprávních vysílatelů v Evropě i z průzkumu diváckého zájmu o hlasatele," řekl iDNES mluvčí ČT Martin Krafl.

ČT si nechala zpracovat několik průzkumů, podle nichž klesal počet lidí, kteří považovali prvek hlasatelů za nezbytný, a naopak stoupal počet těch, kteří jsou ochotni hlasatele postrádat.

O zrušení hlasatelů televize uvažovala několik let. Od roku 1998 jsou hlasatelé zaměstnáni jako externisté. Některé upoutávky také televize začala v poslední době předtáčet a hlasatelům zkrátila pracovní dobu.

Čas, který byl ve vysílání vyplněn vstupy hlasatelů, televize nahradí několikerým způsobem. Chce dát větší prostor nejen obrazovým upoutávkám, ale i spotům v rámci mediálních partnerství a ke koprodukčním filmům ČT.

"Televize chce upozorňovat na větší škálu pořadů než dosud a upoutávkami se zaměřit na různé cílové skupiny diváků," uvedl Krafl.

Nyní pracuje pro ČT devět hlasatelů, s některými bude televize spolupracovat i v budoucnu, ovšem v jiných rolích.

Martina Vrbová například již nyní moderuje pořad Sama doma, Petr Lesák působí v pořadu Vypadáš skvěle, hlas Jiřího Ptáčníka využívají tvůrci ČT k dabingu.

Hlasatelé jsou s ČT a její předchůdkyní Československou televizí spojeni od počátků vysílání v roce 1953.

První stálou hlasatelkou byla podle údajů ČT v letech 1956 až 1971 Jarmila Šusterová. Soukromé televize po svém vzniku v 90. letech podobný způsob upoutávek nepoužívají.

,