VIDEO: Bylo mi ctí a národním svátkem, vzkázala Zuzana Kronerová

  • 2
Cenu české filmové kritiky si za titulní postavu filmu Bába z ledu odnesla Zuzana Kronerová. „Vůbec jsme s tím nepočítala, takže jsem si žádnou řeč nepřipravila a teprve zpětně mi dochází, komu všemu jsem zapomněla poděkovat,“ svěřila se po ceremoniálu.

Dcera legendárního slovenského herce Jozefa Kronera se v tuzemských filmech objevuje často, prvního Českého lva dostala za vedlejší roli v debutu Bohdana Slámy Divoké včely. A právě se Slámou natočila též otužileckou romanci Bába v ledu, za niž má opět nominaci na Lva - již svou šestou.

Na plavání v ledové řece se připravovala půl roku před začátkem natáčení Báby z ledu, zatímco její filmový partner Pavel Nový měl snazší úlohu, patří totiž k aktivním otužilcům už třicet let.

Tragikomedii o pozdní romanci usedlé babičky, která díky novému vztahu najde jiný pohled i na vlastní rodinu, vyslala Česká filmová a televizní akademie do bojů o Oscara, mezi nominované se však nedostala.

Do finále Lvů jde Bába z ledu s patnácti nominacemi, z cen kritiků si vedle Kronerové odnesl trofej i Sláma, a to za nejlepší scénář. „Úplně jsem zapomněla poděkovat českým kritikům. Vyřiďte jim, prosím, že mi bylo ctí a národním svátkem,“ loučila se herečka. Rozhovor s ní najdete na videu.

,