Režisérka Julia Ducournau (vlevo) děkuje za Zlatou palmu

Režisérka Julia Ducournau (vlevo) děkuje za Zlatou palmu | foto: Reuters

Zlatá palma z Cannes zůstává doma, vyhrál francouzský film Titane

  • 6
Zlatou palmu na festivalu v Cannes vyhrál snímek Titane, který podle vlastního scénáře natočila francouzská režisérka Julia Ducournau, teprve druhá vítězná žena v historii přehlídky. Cenu za celoživotní dílo převzal italský filmař Marco Bellocchio.

O mírný rozruch se postaral předseda poroty, americký režisér Spike Lee, který v rozporu se zvyklostmi vyhlásil vítězný film údajně omylem hned v úvodu, nikoli v závěru slavnostního ceremoniálu. 

Velkou cenu poroty získal jak Hrdina z dílny íránského nositele dvou Oscarů Asghara Farhádího, tak finské drama Kupé číslo 6, jež režíroval Juho Kuosmanen.

O ceny poroty se podělily dvě koprodukce, snímek Memoria, který natočil thajský tvůrce Apichatpong Weerasethakul s Tlldou Swintonovou v jedné z hlavních rolí, a příběh Ahed’s Knee, za nímž stojí izraelský režisér Nadav Lapid.

Nejlepší herečkou se stala Renate Reinsve, hrdinka norského filmu Nejhorší osoba na světě, mezi herci bodoval Caleb Landry Jones z australského thrilleru Nitram.

Nejlepším režisérem byl vyhlášen Leos Carox díky muzikálu Annette, který se již promítá v našich kinech, cenu za scénář získal japonský příběh natočený podle Murakamiho povídky Řiď mé auto.

Česko nemělo v hlavní soutěži zastoupení, pouze do studentské sekce se probojovala Anna Podskalská s animovaným titulem Rudé boty. V retrospektivě klasiky byl uveden film Vojtěcha Jasného Až přijde kocour, který se v restaurované podobě vrací i na plátna kin.