Burton představil Londýnu svou Alenku a pochválil Švankmajerovu verzi

  • 4
Od redaktorky iDNES.cz z Londýna - Dva měsíce po Avataru opanovala londýnskou scénu další trojrozměrná premiéra. Tentokrát se po koberci na Leicester Square prošla delegace k filmu Alenka v říši divů 3D. Ještě předtím však Tim Burton s partnerkou, "Alenkou" a "Kloboučníkem" Johnnym Deppem (v klobouku) rozmlouvali o Alence na tiskové konferenci. A trochu překvapivě přitom zmínili i Česko.

"V hlavě si nosím Alenku Jana Švankmajera. Viděla jsem ji jako malá a i když jsem pak četla knihu, vybavují se mi hlavně obrázky z filmu," popsala své první setkání s příběhem Lewise Carrolla představitelka titulní role Mia Wasikowska.

Vyrazte za Alenkou zdarma do říše divů

Speciál věnovaný Alence v říši divů Tima Burtona by nebyl úplný, kdybychom nepředstavili Miu Wasikowskou, dívku, o níž svět "před Burtonem" téměř neslyšel, a teď je slavná. Můžete ji poznat i vy, pokud budete hrát o lístky na českou premiéru. Ta se koná 3. března.

Alenka v říši divů - Mia WasikowskiLondýnská premiéra filmu Alenka v říši divů - herečka Mia Wasikowska

OSTŘÍHANÁ ALENKA. Herečka Mia Wasikowska po natáčení ostříhala lokny.

Mimochodem tahle slova byla jedna z mála, které Australanka s polskými kořeny pronesla. Středem pozornosti byl dle očekávání Depp, respektive dvojice Depp - Burton, pro něž byla Alenka už sedmou spoluprací.

Zatímco ti dva téměř nezavřeli ústa, Mia si mlčky cosi čmárala a s nedostatkem pozornosti si evidentně nedělala vrásky. "Líbí se mi, jak je opravdová," komentoval to Burton.

Londýnská premiéra filmu Alenka v říši divů - režisér Tim Burton s manželkou a herečkou Helenou Bonham Carterovou

Londýnská premiéra filmu Alenka v říši divů - režisér Tim Burton s partnerkou a herečkou Helenou Bonham Carterovou


Ten se na Švankmajerův snímek taktéž rozpomněl, na otázku, zda se s českým výtvarníkem někdy setkal, ovšem odpověděl záporně. "Neměl jsem to štěstí. Ale jeho Alenku jsem viděl a Mia má pravdu, je to úžasný film," prohlásil s tím, že se třeba s českým výtvarníkem jednou potkají. "Na poznávání nových lidí není nikdy pozdě," řekl.

Já a Johnny? Máme se rádi

Ty, kdo ho do Londýna doprovodili, rozhodně poznávat nemusel: většina z přítomných patří k Burtonovým věrným spolupracovníkům. "Lidi, které tady vidíte, znám jako svoje boty. Přesto mě dokážou neustále překvapovat. Ano, dokonce i Johnny," chechtal se režisér. Ještě víc se smál, když se ho následně jeden z novinářů zeptal, zda mezi ním a Deppem není "něco víc" než pouhé přátelství.

Z filmu Alenka v říši divů - Helena Bonham Carterová v roli Srdcové královny

Z filmu Alenka v říši divů - Helena Bonham Carterová v roli Srdcové královny

"Jistě, máme se tááákhle rádi," zahlaholil a přitiskl si "svého" herce na hruď. "Time, já jsem tady," ozvalo se mu zpoza zad. Na oko upřivděný hlas patřil herečce Heleně Bonham Carterové, která si v manželově filmu vychutnala roli kruté královny.

Ve výrazně přátelském, ba takřka rodinném duchu se pak nesl celý zbytek setkání. Dokonce i Depp, jenž je pověstný tím, jak nerad mluví s novináři, povolil.

Z filmu Alenka v říši divů - Anne Hathawayová (Bílá královna)Londýnská premiéra filmu Alenka v říši divů - herečka Anne Hathawayová

BRUNETA I BLONDÝNA. Anne Hathawyová hraje v Alence Bílou královnu.

Anne Hathawayová alias Bílá královna společně s kolegyněmi vymýšlela, jaký typ domácího videa by mohly natočit, dvorní skladatel Danny Elfman si zavtipkoval na téma dlouholeté spolupráce "Je to pořád stejné - píšu hudbu k něčemu, co jsem neviděl, někdy uprostřed Tim přijde, že to vypadá špatně a určitě to nedokončí, a nakonec to vždycky nějak zplichtíme, žertoval.

Na závěr se přítomní rodiče podělili o čerstvé reakce svých ratolestí. "Ano, ten film je místy celkem temný. A já v něm ráda stínám lidem hlavy. Co k tomu říct? Snad to mé děti nezkazí," konstatovala matka Burtonových potomků.

Londýnská premiéra filmu Alenka v říši divů - princ Charles s manželkou Camillou

KRÁLOVSKÁ PREMIÉRA. Londýnskou projekci si nenechal ujít ani princ Charles s manželkou Camillou.


Britská královská rodina