Boj mezi fanoušky Harryho a Froda se blíží

  • 7
Jsi pro Harryho Pottera, nebo pro Pána prstenů? Otázka, která se šířila ve středu po první pracovní projekci snímku Harry Potter a Kámen mudrců, zřejmě brzy rozdělí milovníky fantasy na dva tábory. Na přepis prvé části Tolkienova Pána prstenů - Společenstvo Prstenu se už masově chodí, úvodní část trilogie o čarodějnickém učni, Harry Potter a Kámen mudrců, vpadne do zdejších kin 14. února.
Jak souboj dvou gigantů dopadne? Z pohledu distribuční firmy Warner Bros. je startovní pozice vyrovnaná. Oba snímky přinesou tržby do téže firmy, oba mají své fanouškovské webové stránky, Pán prstenů ovládl česká kina ve 29 kopiích, Harry Potter jich bude mít jen o jedinou víc. "Na rozdíl od pouze titulkovaného Pána prstenů má však Harry Potter jen jedinou kopii v originále bez českých titulků, jinak všechny ostatní budou kvůli dětem v české verzi - a byl to jeden z nejdražších dabingů, jaké jsme dělali," říká Zdeněk Sedláček z Warner Bros.

Už prvé reakce filmových novinářů se rozcházely. "Docela se mi líbilo. Knížku neznám, takže možná i proto," říká Jan Jaroš. Radana Vítková přiznala, že Harry Potter není vyloženě film jejího srdce, ale děti prý na něj vzít musí. "Nepřipadal mi nijak zvlášť původní či oslnivý, Pán prstenů je barvitější, životaschopnější a především magičtější," míní Tomáš Seidl.

Naopak Jaroslav Sedláček tvrdí, že dobrodružná stránka Pána prstenů se mu zdála monotónnější, ve stylu "kam teď půjdeme, koho zmlátíme". Na Harryho Pottera se díval očima své rodiny: "Můj devítiletý syn by určitě řičel nadšením. Délku filmu by strávila i čtyřletá dcera, kdyby měla v kině prostor k pobíhání a hraní. Já jsem za sto dvacet milionů dolarů čekal o něco víc muziky, vzhledem k rozpočtu vypadá výsledek trochu levněji. Ale zase mě okouzlilo, že jeden z malých hrdinů vypadá jako dětská reinkarnace Jiřího Grossmanna," uzavírá Jaroslav Sedláček.

Zástupci Warner Bros. se utkání "potterovců" s "tolkienovci" diplomaticky nezúčastnili; odešli na obchodní jednání. "To víte, merchandising," naznačili, že tak jako Pána prstenů, i Harryho Pottera doprovodí záplava upomínkových předmětů včetně hraček.

Harry Potter. Fotografie z filmu.

Obrazovka s časovým kódem, dialogová listina a vlastní hlas - nic víc herec ve studiu už nepotřebuje.

Režisér Petr Sitár (vlevo) a zvukař Martin Jílek hlídají každé slovo.