Nátělník a knírek. Jako by zpíval přímo tobě. Freddie Mercury je zpátky

  8:55
Film Bohemian Rhapsody začíná i končí nezapomenutelným vystoupením skupiny Queen na koncertu Live Aid. Na stadion ve Wembley se vrátila také světová premiéra snímku, v němž Freddie Mercury sedmadvacet let po své smrti opět elektrizuje davy.

Hraje ho Rami Malek, proslavený seriálem Mr. Robot, a podle prvních recenzí patří právě jeho výkon k nejsilnějším položkám podívané, jejíž hodnocení je jinak zdrženlivé. Aktuální průměrná známka se pohybuje kolem padesáti procent a Steve Rose z listu The Guardian shrnul své výhrady následovně: „Bohemian Rhapsody vzdává čest showmanovi Mercurymu, ale nedovede diváka získat pro Mercuryho člověka.“

Jiní zase hovoří o konvenčním, bezpečném, kapelou zjevně autorizovaném životopisu. Nicméně od kritiků to schytává spíše režisér Bryan Singer, který si udělal jméno komiksovou sérií X-Men, naopak představitele hlavní role „vyzařujícího nakažlivý magnetismus“ hromadně chválí. Co vlastně tušil Malek, rodilý Američan egyptského původu, o své postavě?

„Věděl jsem, že Queen mají ohromné množství příznivců a že Freddie Mercury byl ikonou i hrdinou pro spoustu lidí na celém světě. Ale nemyslím, že bych dokázal zcela pochopit, jak obrovský vliv na ně měl,“ přiznává Malek.

„Také jsem vždycky patřil k jejich fanouškům, ale když jsem začal pátrat víc, zjistil jsem, že Queen začali už v 70. letech, kdy všichni měli dlouhé vlasy, černé nehty a nosili hodně výstřední oblečení. Myslím, že většina lidí si vybavuje Freddieho Mercuryho jako nakrátko ostříhaného, svalnatého muže s knírkem, oblečeného v nátělníku a překypujícího mužným sebevědomím. Rád jsem tedy poznal i jeho jiné verze,“ vypráví herec.

Podle producenta Grahama Kinga se snažili najít herce, který vedle Mercuryho jevištní stylizace obsáhne jeho složitý charakter. „Byl to bojovník, který se jen tak nevzdával. Přistěhovalci to tehdy ve Velké Británii neměli snadné, nestal se hvězdou přes noc. Ale po každém odmítnutí dokázal přijít s něčím ještě lepším; proto byla skupina Queen tak úspěšná,“ míní King.

Tři v pozadí

Malek začal tím, že objevoval Mercuryho jako frontmana kapely: „Chtěl jsem ukázat jeho schopnost ovládnout pódium, jeho zpěv, hru na piano – a uprostřed toho jsem uviděl muže, který se snažil najít sám sebe. Od toho jsem se mohl odrazit. Freddie byl obdařen naprosto nepopiratelnou přitažlivostí, když byl na jevišti, cítil, že dokáže cokoliv. Uměl zapůsobit na publikum tak, že každému připadalo, jako by byl jedinou osobou široko daleko, jako by Mercury promlouval jen k němu – a takový kontakt z něj udělal revolučního umělce.“

Zbylé členy skupiny Queen – Briana Maye, Rogera Taylora a Johna Deacona – ztělesnili Gwilym Lee, Ben Hardy a Joe Mazzello.

Pro Leeho, který se objevil v seriálech Jamestown a Vraždy v Midsomeru, bylo přímo nemožné odmítnout roli kytaristy Maye. „Jednak je to kultovní postava, jednak se mi líbí, že film věhlasné rockové bohy vykresluje lidsky, jako osobnosti i jako dříče. Vyjeli na turné do Japonska, kde vyvolali poprask, posluchači je tam zbožňovali, ale když se vrátili domů, nedělo se nic,“ líčí Lee.

O Mayovi také ví, že dlouho vedl válku s otcem: „Studoval úspěšně astrofyziku, připravoval se na doktorát a vědeckou dráhu nakonec ukončil kvůli kapele, což jeho otec vůbec neschvaloval. Vzal syna na milost až poté, co ho na vystoupení přivezl concordem a ubytoval v pětihvězdičkovém hotelu.“ Během příprav se herec s Mayem sešel, byl i při natáčení scény, v níž nahrává sólo pro Bohemian Rhapsody.

Hardy měl z role Rogera Taylora strach. „Je to fantastický bubeník a já jsem v životě na bubny nesáhl. Což jsem samozřejmě nepřiznal, když jsem se o roli ucházel! Řekl jsem, že bubnovat umím, režisér si přál vidět video, tak jsem si koupil nejlevnější sadu bicích, na kterou jsem narazil, a pár týdnů se denně učil,“ líčí herec, co předcházelo skutečnému tréninku, kdy se učil Taylorovy triky včetně roztočené paličky. Poslední lekci bubnování dostal nakonec přímo od něj.

Podstatnou složku podívané tvoří dekorace a kostýmy. Péřové boa, kožešinový hermelín, sametové pláště, mramorové koupelny, pozlacení lvi; všechno se dostalo před kameru. Brian May pustil tvůrce do svého archivu, což ocenili, protože si prý schovává každý útržek vstupenky, každý plakát, každé album, dokonce i kousky z šatníku kapely, které si pak herci ve filmu oblékli. Završením věrné filmové pouti po dráze skupiny se stalo zvukové nahrávání v legendárním londýnském studiu Abbey Road.

Prostě dělali muziku

Nejen očekávání spojená s filmem Bohemian Rhapsody dokládají, že Freddie Mercury objevil tajemství nesmrtelnosti. Svět se o něj nepřestává zajímat. Předloni byl po něm pojmenován asteroid – nosí název Freddiemercury. Současně se zvláštní tým věnoval studiu jedinečnosti zpěvákova hlasu, který rakouští, čeští a švédští badatelé srovnávali s operními pěvci; zjistili, že prý měl svižnější vibrato a subharmonii. Letos měl u nás premiéru muzikál Freddie, do kina se chystá celý tuzemský fanklub Mercuryho.

Proč vlastně právě tato hudební kapitola tolik znamenala a znamená? Možná nejpřesněji to vystihl Ozzy Osbourne: „Freddie byl skvělý. V době, kdy každý kolem dělal bůhvíco, Queen dělali muziku.“

  • Nejčtenější

KVÍZ: Lovec přichází! Otestuje si znalosti zákulisí soutěže Na lovu

22. března 2024

V sobotu 23. března startuje na TV Nova další série Superlovu, speciální verze pořadu Na lovu....

Simply the best! Ewa Farna podruhé nadchla vyprodanou O2 arenu

23. března 2024  9:40

Zpěvačka Ewa Farna zazpívala 22. března podruhé v po střechu našlapané O2 areně. Na přidaném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Leštiči klik hráli řediteli za dveřmi, já o protekci nestál, říká jubilant Spálený

21. března 2024

Premium Petr Spálený právě dnes slaví osmdesátiny. Jak říká, svoje roky nikdy moc neprožíval, a tak stále...

Kus dřeva, který v Titaniku udržel hrdinku naživu, se vydražil za 16 milionů korun

27. března 2024  8:01

Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Být vtipní jako Ondřej Sokol? Takovou ambici nemáme, říká lovkyně Belladonna

28. března 2024

Rozstřel Dosud ji ve vědomostním pořadu Na lovu porazili jen desetkrát a správně odpověděla na více než 88...

RECENZE: Mlok, anebo nesmrtelnost? Kalfař v nové knize smeká Čapkovi

29. března 2024

Premium Nejdřív Kosmonaut z Čech, teď rovnou Stručná historie věčného života. Názvy svých románů umí...

KVÍZ: Co chceš více, chop se lžíce. Jak znáte film Což takhle dát si špenát?

29. března 2024

Bláznivá komedie o loupeži, zázračném omlazovacím přístroji a jedněmi nenáviděné, druhými milované...

Nechtěli ji mezi sebe, ale nedala se. Beyoncé vydala countryové album

29. března 2024

Zpěvačka Beyoncé vydala v pátek 29. března druhou část plánované albové „covidové“ trilogie. Po...

RECENZE: Způsob, jak umrtvit oživlé Kroky a skoky české animace

28. března 2024  16:15

Je to smutný paradox. V cyklu Kroky a skoky české animace sice mnohokrát zazní, že animovaná tvorba...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...