RECENZE: Nový Blade Runner napíná na skřipec a opisuje Dana Browna

  • 45
Obrazová stránka je zkrátka parádní, zato zápletka opisuje Šifru mistra Leonarda i Potomky lidí a ze vznešených dialogů se sypou piliny. To je Blade Runner 2049, návrat hitu po pětatřiceti letech.

Na to, jak málo se tu vlastně stane a jak naléhavě tvůrci žádají, aby novináři i z toho mála pokud možno nic předem neprozradili, trvá film strašlivě dlouho a režisér Denis Villeneuve svou záměrnou až zlomyslnou neuspěchaností doslova napíná na skřipec.

Nejen hrdinové postupují mátožně krok co krok, i ten pes, který přijde na scénu až s minulým rekem neboli Harrisonem Fordem, se loudá. Hlavní part ovšem převzal Ryan Gosling coby policejní likvidátor umělých bytostí nové generace, který při své práci narazí na výbušné tajemství a chce se dobrat podrobností od svého předchůdce čili Forda – tedy pokud přežijí.

Finální bitka utopená v přívalu vod je opravdu efektní, přesto se nedá mluvit o typické akční sci-fi. Přestylizovaný obraz odcizené budoucnosti ještě posílil náladu stylu noir, existenciální prázdnotu však zaplňují zase jenom prázdné věty, technokratická recitace na pozadí chodeb či laboratoří. Místy film navzdory své výtvarné bravuře či spíše manýře připomíná absurdní divadlo ve sterilních kulisách.

Čtyřruké svlékání

Jistě, tvůrci se mohou spolehnout na armády skalních fanoušků původní legendy, kteří prostě nezvolají „Král je nahý“, i kdyby se na hodinky kradmo dívali ještě častěji. Nemohou nahlas přiznat, že pokračování ve své době průlomového Blade Runnera se stalo vyloženě formalistickou záležitostí, okrasným aranžováním více či méně chladných výjevů, zatímco všechno podstatné ze 163 minut nastavovaného času se odehraje v poslední půlhodince, a to včetně onoho údajně převratného tajemství, které člověk uhádne dávno dopředu.

Blade Runner 2049

60 %

USA / Kanada / Velká Británie, 2017, 163 min

Režie: Denis Villeneuve

Scénář: Hampton Fancher, Michael Green

Hrají: Ryan Gosling, Harrison Ford, Sylvia Hoeksová, Ana de Armas, Robin Wright, Jared Leto, Dave Bautista, Carla Juri, Mackenzie Davis, Lennie Jamesová, Barkhad Abdi, Edward James Olmos, David Dastmalchian, Hiam Abbass, Mark Arnold

Streamovací služby: Amazon Prime (CZ zvuk, titulky)

Kinobox: 81 %

IMDb: 8.0

Pravdou nicméně zůstává, že vytříbená obraznost s podporou triků, jež dávají příběhu ráz přízračnosti v čele s revuálními tanečnicemi z jiných časů, patří k silným stránkám podívané. Okamžik, kdy se skutečná a uměle vyrobená žena pro milostnou scénu svými těly navzájem prolnou a výsledná kráska se tak dráždivě svléká čtyřma rukama, patří k labužnickým nápadům. Škoda, že se až za tři týdny dozvíme, které vizuální efekty Blade Runnera 2049 vznikly v pražské firmě UPP. Přesně tak dlouho po premiéře totiž musí zaměstnanci podle smlouvy zachovat mlčení.

O čem však mlčet nelze, je fakt, že se i pokračovatelé slavné značky dopustili otřepaných výroků o blížící se „revoluci, která osvobodí náš lid“. Taková klišé opravdu nemají co dělat ve filmu, od něhož se očekávala událost roku.