Z filmu Kniha přežití

Z filmu Kniha přežití | foto: Falcon

Bez Knihy přežití se dá klidně žít, i když ji nosí Denzel Washington

  • 9
Vznešeně lze film bratrů Alberta a Allena Hughesových Kniha přežití nazvat postapokalyptickým westernem. Vypravěčsky přináší sbírku klišé, která režiséři považují za povinnou součást každého žánru i za hru, jíž se sami baví; ostatní však nudí.

A na rovinu je to film, bez kterého se dá klidně žít, přestože posvátnou knihu v ní zpustošeným krajem nosí coby osamělý spasitel s nehybnou tváří za černými brýlemi oscarový herec Denzel Washington.

Z filmu Kniha přežitíKráčí zemí trosek po celosvětové zkáze, pod výtvarně zajímavou oblohou s přízračně ponurnou barevností; kráčí pomalu či zpomaleně jako ve videoklipu s dekoracemi připomínajícími televizní láci; kráčí a kráčí, až se člověku chce začít řvát.

Jako novodobý Robinson obírající mrtvé lidi a krmící živé krysy má hrdina něco do sebe, zvláště ve sledu všedních úkonů přežití: jídla, hygieny, spánku. Ale sotva potká první gangy, zdá se, že jen nahradil Kevina Costnera v jeho propadácích Vodní svět a Posel budoucnosti. Od motorové pily po motorkáře, všechno už tu bylo; jen namísto akce nabízí Kniha přežití lekci věrouky.

Z filmu Kniha přežití

Takže deset procent za škálu barev, deset pro Washingtona a dvacet pro Garyho Oldmana, který padouchy hraje prostě kouzelně. Celkem čistých čtyřicet procent, ovšem při pohledu na muže v sále doslova přisáté očima k půvabům ukrajinské rodačky Mily Kunisové je třeba velkoryse přihodit deset za dary přírody.

Hodnocení MF DNES: 50 %