VIDEO: Odteď jsi číslo 1001. Slovenskí Branci čekají Až přijde válka

  • 5
Petr na první pohled vede život spořádaného evropského teenagera: žije s rodiči, má pohlednou dívku a dostal se na vysokou školu. Ale jeho skutečný život je jinde, v čele domobrany Slovenskí Branci, čítající dvě stě mladých lidí s oddíly po celém Slovensku.

V horských lesích je nechává podřizovat drsným pravidlům a trestům, jež spíše než vojenský výcvik připomínají hru na diktaturu. Šéf domobrany věří, že jeho modelová organizace má budoucnost. Je odhodlaný uniformu jednou odložit a se svou vizí oslovit celou společnost - a stát se velkým politikem.

Česko-chorvatský koprodukční dokument Až přijde válka režiséra Jana Geberta vypráví o vzniku paramilitární skupiny, jež rekrutuje stovky mladých mužů s cílem vytvořit model totalitního systému založeného na izolaci a strachu, čímž se dotýká otázek nacionalismu, síly jednotlivce a manipulace, tedy v současnosti velmi aktuálních témat.

Snímek se stal vůbec prvním titulem z originální produkce HBO Europe, který bude uveden na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale v sekci Panorama Dokumente.