Avatar Jamese Camerona se líbí režisérům.

Avatar Jamese Camerona se líbí režisérům. | foto: Bontonfilm

Avatar má další zářez na cestě k Oscarům. Od režisérů

  • 9
Cesta k Oscarům se zdá být čím dál přímější. Do užší nominace na ocenění pro nejlepší režijní počin loňského roku zařadilo Sdružení amerických režisérů sci-fi Jamese Camerona Avatar a válečný snímek jeho exmanželky Kathryn Bigelowové Smrt čeká všude. Tedy snímky, které už se objevily ve výběru jiných porot.

Mezi pěticí vybraných je dále Jason Reitman s animovaným snímkem Vzhůru do oblak, Lee Daniels a jeho temné drama Precious: Based on the Novel Push by Sapphire a Quentin Tarantino s válečnou komedií Hanebný pancharti.

V "režisérské" soutěži se tak opakují tituly, které nejlepšími vyhlásily také další profesní poroty  - kritiky počínaje, herci konče. - Čtěte Favorité na Oscara se rýsují. Vyhraje drama z Iráku nebo Clooney?

Ceny Sdružení amerických režisérů (The Directors Guild of America, DGA), které zastupuje americké tvůrce filmových a televizních děl, jsou považovány za klíčový ukazatel šancí jednotlivých filmů na zisk nejznámějšího hollywoodského ocenění - Oscara.

Z filmu Smrt čeká všudeZ filmu Precious

Od roku 1948, kdy tato režisérská organizace začala své ceny udělovat, připadl až na šest výjimek režisérský Oscar právě vítězi soutěže DGA.

Nezřídka také snímek režiséra oceněného DGA získal Oscara za nejlepší film.

Letos má podle řady expertů velkou šanci odnést si nejprestižnějšího Oscara film Avatar, obdivovaný diváky i kritiky pro svou technickou dokonalost i zdařilé propojení reálných herců a animace.

Snímek Avatar, který vstoupil do kin v polovině prosince, vydělal ve světě už více než miliardu dolarů.

Ceny DGA budou předány 30. ledna v Los Angeles.

,