James Cameron se může radovat: do kin vyslal hit a ještě má hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu.

James Cameron se může radovat: do kin vyslal hit a ještě má hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu. | foto: Bontonfilm

Avatar konečně promítla i americká kina. A Cameron dostal hvězdu

  • 14
Sci-fi Avatar nevynesla svému stvořiteli Jamesi Cameronovi jen ovace nadšených fanoušků, ale čerstvě také hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu. Pocty se mu dostalo stylově v pátek, tedy v den, kdy Avatar vstoupil do amerických film.

Cameronův údajně nejdražší film všech dob při půlnočních projekcích vydělal v Severní Americe 3,5 milionu dolarů (64 milionů korun).

Na nejznámější hollywoodské ulici přihlíželo odhalení Cameronovy hvězdy na 200 lidí. S režisérem přišli i dva klíčoví herci jeho kariéry - Arnold Schwarzenegger a Sigourney Weaverová. Pětapadesátiletý filmař obdržel hollywoodskou hvězdu s pořadovým číslem 2396.

Z Cameronova filmu AvatarZ Cameronova filmu Avatar

Schwarzenegger, který je nyní kalifornským guvernérem, byl hrdinou prvních dvou snímkům Terminátor, jež Cameron režíroval. Sigourney Weaverová zase hrála ve Vetřelcích z roku 1986 i novince Avatar.

Modrý Avatar přináší revoluční rozměr i protivnou zelenou rétoriku

Recenze na sci-fi Jamese Camerona vyvolala mezi čtenáři iDNES.cz rozporuplné diskuze.

Filmoví odborníci očekávají, že Avatar, jehož oficiální rozpočet činil 230 milionů dolarů, by mohl během prvního víkendu vydělat přes 75 milionů dolarů.

To ale nebude stačit na letošního premiérového rekordmana - upírskou romanci Twilight sága: Nový měsíc, která za první víkend v severoamerických kinech utržila 142,8 milionu dolarů.

V londýnském kině Odeon na premiéře filmu Avatar - objektivem autorky

První Cameronův film od slavného Titaniku měl světovou premiéru 11.prosince v Londýně. - Čtěte reportáž  Londýn ožil světovou premiérou Avataru

Vedle mnoha pochvalných recenzí už stačil získat i čtyři nominace na Zlaté glóby, včetně nominací na nejlepší film a nejlepší režii. V českých kinech je od čtvrtka.

,