Anthony Hopkins na Hannibala asi nepřijde

Asi půl promile - tolik naděje prý vkládají zdejší distributoři amerického snímku Hannibal do možnosti, že by na čtvrteční pražskou premiéru přijal pozvání představitel titulní role Anthony Hopkins, který v tuzemsku právě točí špionážní thriller Černá ovce. Britský oscarový herec má za sebou první, přísně utajovaný pražský víkend a podle zpráv z produkce bude plně vytížen prací. Snímek Černá ovce společnosti Disney režíruje Joel Schumacher a hlavní roli hraje Chris Rock. Jde o příběh Afroameričana odchovaného ulicí, který má na příkaz CIA zaujmout místo svého mrtvého bratra-dvojčete, absolventa prestižní univerzity.
Hannibal navazuje na oscarový horor Mlčení jehňátek a Hopkinsova role kanibala je opět hlavním tahákem filmu. "Pochopitelně jsme se snažili pozvat pana Hopkinse na premiéru už s předstihem, ale moc šancí nemáme," říká Jan Strnad z distribuční společnosti Bontonfilm. Ačkoli se kontakt snažili zprostředkovat s časovým náskokem prostřednictvím amerických partnerů, stejně jako novináři dostávali do poslední chvíle "mlžící" informace, že zprávy o Hopkinsově pátečním příletu se nezakládají na pravdě.

Hannibal, jeden z předpokládaných šlágrů sezony, je hitem řady filmových žebříčků, avšak někteří odborníci ho považují za slabší odvar a kritizují brutální kanibalské scény. Do tuzemských kin vstoupí pražskou předpremiérou pro skalní fanoušky, která se odehraje pět minut po půlnoci ze středy na čtvrtek. Při slavnostním večerním promítání se pak mají stylově pojídat selátka - protože ve filmu krvelační vepři konzumují živé lidi - a také mozeček, který Hopkinsův Hannibal ve snímku odebírá "naživo" jednomu z aktérů, krátce jej osmahne a podává k jídlu. Tady ovšem půjde o mozeček vegetariánský, prý květákový, neboť vnitřnosti živočišného původu se kvůli obavě z nemoci šílených krav servírovat nesmějí.

Producent a kameraman Dino De Laurentiis přebírá Thalbergovu cenu od herce Anthony Hopkinse.

"Co tam venku dělají ti novinář?" Stěžoval si možná hned za dveřmi hotelu Intercontinental populární britský herec.