Sochař Radim Hanke se soškou Zlatý střevíček

Sochař Radim Hanke se soškou Zlatý střevíček | foto: Dalibor Glück, MAFRA

ANKETA: Vyberte nejzajímavější střevíc zlínského festivalu

  • 0
Ve filmovém Zlíně se bojuje o Zlatý střevíček, ocenění navržené sochařem Radimem Hankem. Ten, kdo jej získá, s ním vyšlápne k dalším triumfům. Redakce speciální přílohy MF DNES, která dění sledovala, se cenou inspirovala a vyhlásila anketu o nejzajímavější obutí, v němž jednotliví hosté či organizátoři do Zlína dorazili.

Střevíc, nebo ptáček

Radim Hanke
Zlatý střevíček, který dal hlavní ceně festivalu název, "sedí" na rameni hubené dívky. "Na jedné staré fotografii jsem viděl svojimanželku, jak má na rameni ptáčka, kafku. A najednou jsem v tom spatřil ten tvar střevíčku. V základní siluetě sošky tedy není střevíček, ale symbol ptáčka, který je zároveň střevíčkem," přibližuje zlínský sochař Radim Hanke původ sošky.

Sochař Radim Hanke se soškou Zlatý střevíčekPro sochaře nebyl její návrh zrovna snadným úkolem. Omezoval ho název Zlatý střevíček, a také přání šéfů festivalu, aby Zlín dostal svého "Oscara" – tedy figurku. Podobně jako autor amerického ocenění musel i český sochař vymyslet, jak linie sošky nenarušovat zbytečným oblečením, a zároveň zabránit tomu, aby se diváci soustředili na některé její konkrétní tělesné partie. "Dívka je vlastně nahatá, ale zároveň na ní není žádný příliš erotický motiv," popisuje Hanke.

Letos se o jeden Střevíček podělí i čeští filmaři. V hlavní kategorii dětský film totiž bodoval snímek Márii Procházkové Kdopak by se vlka bál. Aby se režisérka nedohadovala s hlavní hridnkou Dorotkou Dědkovou, vymysleli speciální plán.

"To už jsme si s Dorotkou předem dohodly, budeme se střídat. Vzhledem k tomu, že Ledňáčka má Dorotka, Střevíček je můj. Ale jen dočasně," řekl iDNES.cz po zisku ocenění. -  Čtěte Procházková s vlkem porazila prasátko a vyhrála zlínský festival

Jana ZáhorkováZa Baťou na jehlách

Jana Záhorková
Pravidelnou rubriku Střevíc dne otevřel snímek podpatků šéfredaktorky speciální přílohy. Zdánlivě nenápadné téma, které se ve městě slavného klanů Baťů, nedalo vynechat, oslovené hosty nadchlo tak, že o svých botách dokázali vášnivě vyprávět.

Překvapivě právě modré lodičky později padly do oka začínající hollywoodské hvězdě. Svou festivalovou premiéru a zároveň derniéru si odbyly na slavnostním ukončení akce. 

Boty Jany Záhorkové


MFFKV - Pavel MelounekNejlepší jsou "bačkory"

Pavel Melounek
K velkému muži patří i velké boty. To je případ producenta filmu Anglické jahody Pavla Melounka. Mám velikost nohy čtyřicet osm," líčil usměvavý Melounek, který upřednostňuje výhradně boty značky Baťa.

"Jsme přece ve Zlíně, kde jsem byl pět let produkčním ředitelem, tak jaké jiné než Baťovy boty bych měl mít na noze," míní.  "Hrozně mám rád boty, které jsou jako bačkory. Jsou velký, pohodlný. Musí být větší, než mám nohu."

Boty Pavla Melounka

Mám ráda kramflíčky

Světlana Nálepková
Lodičky na vysokém podpatku. Tak právě ty patří k nejoblíbenějším botám herečky Světlany Nálepkové. "Strašně se mi líbí drahé italské lodičky. Ty si bohužel z pochopitelných důvodů nekupuji," vysvětlila herečka v černých, na pohled značně nepohodlných lodičkách. I ji v nich bolí a pálí nohy, ale nestěžuje si.

"Jo, jo, mám velmi pohodlné lodičky," řekla ironicky a s lehce trpitelským úsměvem. "Ale co by člověk neudělal pro krásu," dodala. Nebrání se však ani sportovním botám či žabkám, ty u ní vítězí především v létě. Nepohrdne ani obyčejnými keckami. Do zimy, mrazu a vysokého sněhu Nálepková volí vysoké kozačky.

Jejím jednoznačným favoritem jsou však botky na vysokém podpatku. "Kramflíček, kramflíček. Ten mám ráda, a proto u mě vede," řekla.

Boty Světlany Nálepkové

Zlín 2009 - AnnaSophia RobbováPřijela jsem i za botami

AnnaSophia Robbová
"Zbožňuju boty, ani nevíte jak," zajásala herečka AnnaSophia Robbová, když se pozornost fotografa přesunula k jejím sandálkům. "Když jsem se dozvěděla, že jedu na festival do města, odkud pochází mezinárodně proslulý obuvník, byla jsem nadšená. Jmenuje se Baťa, že? Ještě před odjezdem jsem se o něm dočetla, o všech těch cihlových domech a mrakodrapu s výtahem, jež postavil. Ohromilo mě to," složila festivalovému městu poklonu hvězda filmů Karlík a továrna na čokoládu či Útěk na Horu čarodějnic, jejž uvedla právě ve Zlíně.

Boty, jež předvedla, nosí ráda, protože jsou pohodlné a krásné. S sebou má však ještě "cestovn" - z Indie, kde byla loni s charitativním projektem. "A při své výšce taky miluju boty s podpatky. Mimochodem ty, které jste otiskli (modré lodičky, pozn. red.), bych brala hned!" smála se.

Boty AnnaSophie Robbové

Zlín 2009 - Ondřej Kepka u své hvězdy na chodníkuStal jsem se odborníkem

Ondřej Kepka
"Moje boty nejsou vůbec ničím významný," bránil se režisér a moderátor Ondřej Kepka. Nakonec se však ukázalo, že i on patří do skupinky mužů, kteří své obuvi opravdu rozumí a výběru bot věnují svůj volný čas. Kvalitní boty jsou podle něj velmi důležité, hlavně ze zdravotního hlediska a také musí trochu vypadat. Jen v dobrých botách se podle Kepky dá přežít celý den.

Jenže právě kvalitu obuvi prý Kepka dlouhou dobu podceňoval. "Až díky moderování jsem zjistil, kolik nejrůznějších bot a sandálů existuje. Začal jsem totiž mít problémy s klenbou a po celodením chození ve špatných botách mi nebylo moc dobře. Stal jsem se odborníkem a můžu říct že se v botech už konečně vyznám."

V režisérově botníku je prý možné najít hned několik typů obuvi. "Mám tam boty na lehkou turistiku, sportovní tenisky, také několik vzdušných bot, boty na běžné nošení, ale i boty společenské a nesmí chybět ani papuče," vyjmenoval svoji výbavu bot Kepka.

Boty Ondřeje Kepky

Tereza BrodskáNesmí bolet nohy a záda

Tereza Brodská
"Musím přiznat, že jsem na boty dost choulostivá, zvlášť po tom, co jsem absolvovala docela těžkou operaci," upozornila herečka. Proto volí pohodlné, avšak nápadité botky. Takové jsou i červené mokasíny, kterými chodila po zlínských kinech a ulicích. Avšak i Brodská si občas, hlavně při natáčení, obuje botu na vysokém podpatku.

"Právě točím pro televizi film, který je podobný americkému filmu Ďábel nosí Pradu. Tam musím být šik, čili chodit na podpatcích. Kdo mě viděl na vysokých jehlách, jistě uzná, že je to zážitek," dodala se smíchem herečka, která má ráda conversky.

"Až v posledních letech jsem zjistila, jak je pravdivá věta, kterou říkala moje maminka: Nejsme tak bohatí, abychom mohli nosit levné boty a věci. Nechci působit jako snob, ale je to tak," podotkla Brodská. Ráda si kupuje nové boty. Vytáhne je z krabice. Nazuje a vyrazí do práce. "V dobrých botách nohy ani záda prostě nebolí."¨

Boty Terezy Brodské

A ještě bonusová série. Inspirování rubrikou, která opěvovala obuvnické řemeslo, vyrazila redakce MF DNES "na lov". Neodvézt si z Baťova království nový pár by byl přece hřích.

Boty redaktorů MF DNES

Vyberte nejzajímavější střevíc zlínského festivalu

celkem hlasů: 194

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 14. června 2009. Anketa je uzavřena.

AnnaSophia Robbová
AnnaSophia Robbová 70

Jana Záhorková
Jana Záhorková 60

Redakce MF DNES
Redakce MF DNES 25

Tereza Brodská
Tereza Brodská 15

Světlana Nálepková
Světlana Nálepková 9

Ondřej Kepka
Ondřej Kepka 8

Pavel Melounek
Pavel Melounek 7