Gene Deitch s manželkou Zdenou a s českým vydáním své knihy

Gene Deitch s manželkou Zdenou a s českým vydáním své knihy | foto: Garamond

Od Oscara po Rákosníčka. Anifilm vyznamená Zdenku Deitchovou

  • 2
Start patří legendě. Při úterním zahájení Anifilmu převezme cenu za celoživotní přínos animovanému filmu, pár dní poté oslaví jedenadevadesáté narozeniny. Výtvarnice Zdenka Deitchová zosobňuje více než půlstoletí slavné éry studia Bratří v triku.

Se svým životním partnerem Genem Deitchem, Američanem usazeným v Česku, s nímž se potkala při výrobě zahraničních zakázkových seriálů Tom a Jerry či Pepek námořník, vytvořila mimo jiné krátký snímek Munro oceněný Oscarem nebo ve své době trezorové Obry. Její práce zahrnuje rovněž slavné cykly od Krtka po Rákosníčka.

Do minulosti naší animace ve světě po roce 1989 se letošní mezinárodní festival trvající až do 12. května podívá prostřednictvím velké výstavy AnimaCZe. Naopak její budoucnosti bude patřit soutěž chystaných projektů, kde se v evropské konkurenci představí pět tuzemských námětů včetně tří celovečerních filmů.

Hlavním tématem letošního Anifilmu se stane anidok neboli formát spojující jazyk animovaného a dokumentárního filmu. Zastoupí jej například vítěz festivalu v Cannes a držitel Zlatého glóbu Valčík s Bašírem, z domácí tvorby zase dílo Paula Fierlingera Kresleno z paměti. 

Mezi hosty v porotách se objeví třeba Jonas Odell, jenž režíruje i hudební klipy pro The Rolling Stones nebo U2; ostatně také klipy mají na festivalu své klání, v němž se utkají video k písni Glass Onion od The Beatles se spoty českých interpretů, jako jsou Khoiba a Boris Carloff.

A v porotě pro počítačové hry zasedne Jaromír Plachý, který sklidil světový úspěch se svým projektem Chuchel. Vedle mezinárodních soutěží, kde v pěti kategoriích bojují animované filmy a v jedné počítačové hry, se koná i soutěž národní.

Program sahající od dětských pohádek až po půlnoční „drsné“ příběhy obsahuje také spoustu labužnických kuriozit. První představuje provokativní premiérový snímek americké režisérky Niny Paley nazvaný Sederový masochismus, jenž do tradičních oslav židovského svátku pašuje Louise Armstronga i Led Zeppelin, druhou raritou je portrét člena Monty Python Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana.