Andrzej Wajda připravuje film o polském politikovi Lechu Walesovi

Andrzej Wajda připravuje film o polském politikovi Lechu Walesovi | foto: ČTK

Andrzej Wajda natáčí film o Lechu Walesovi. Je to génius, říká režisér

  • 2
Slavný filmový režisér Andrzej Wajda, označovaný za nestora polského filmu, natočí film o bývalém polském prezidentovi Lechu Walesovi, odpůrci komunistického režimu a šéfovi opozičních odborů Solidarita, který podle řady názorů nejvíce přispěl ke zhroucení sovětského mocenského bloku.

Andrzej Wajda

Pětaosmdesátiletý Wajda to oznámil ve čtvrtek ve Varšavě s tím, že toto téma považuje za největší tvůrčí výzvu. "Bude to nejobtížnější film mé filmařské kariéry," řekl Wajda, který s filmovou kamerou pracuje již 55 let. "Ne že by se mi chtělo, ale musím," dodal ironicky a parafrázoval tak dřívější známou hlášku šéfa Solidarity, která mezitím v Polsku zdomácněla. "Polsko zrodilo jedinečného génia, který mu přinesl skutečné vítězství nad komunismem, umožnil zemi získat nezávislost a Polákům vybřednout z útlaku bez krveprolití."

Film s názvem Walesa bude začínat v roce 1970 a líčit životní příběh elektrikáře z gdaňské loděnice, který se postaví do čela velkých dělnických stávek v létě 1980, řídí na straně a vládě nezávislý odborový svaz Solidarita a o deset let později je zvolen prezidentem Polska, které se zbavilo komunismu.

"Film bude končit epizodou, která vypadala dlouho pro Poláky jako zcela neuvěřitelná: muž, který se stal hrdinou své doby, vystupuje s projevem v americkém Kongresu a pronáší tam polsky slavná slova 'My, národ'," prozradil Wajda.

Andrzej Wajda a představitelé hlavních rolí Agnieszka Grochowská a Robert Wieckiewicz

Autor scénáře Jan Glowacki označil svůj podíl na filmu jako fascinaci osobností, nikoli jako snahu postavit Walesovi pomník. "Snažil jsem se proto dát dohromady jak věci heroické, tak komické. Ukázat Walesu jako obra, který škobrtá, padá, ale pak se tomu směje," uvedl Glowacki. Roli Lecha Walesy má hrát Robert Wieckiewicz a jeho ženu Danutu Agnieszka Grochowská. Wajdu jako režiséra proslavily filmy Popel a démant, Země zaslíbená, Člověk z mramoru a Člověk ze železa, a v poslední době Katyň. V roce 2000 dostal Oscara za celoživotní dílo.

,