RECENZE: Bojový anděl Alita? Už vznikly nudnější a hloupější komiksy

  • 11
Při sledování akčního filmu Alita: Bojový Anděl, který vznikl podle japonského komiksu, je třeba na nějaký čas vyřadit mozkové buňky. Snímek Roberta Rodrigueze vstupuje do kin po půlročním odkladu.

Přepis japonského komiksu, který přivedl na svět Jukito Kiširo a je dostupný i v češtině, popsal Time Out v recenzi jako „vizuálně epickou, ale monotónní spolupráci mezi scenáristou Jamesem Cameronem a režisérem Robertem Rodriguezem“.

To je přesná charakteristika typicky fanouškovského projektu, jehož bonus pro „zbytek“ publika představuje výtvarná stylizace.

Obsah sám je typicky komiksový: zase jeden svět po zkáze rozdělený na kasty, zase směsice lidí a kyborgů, zase náctiletá bojovnice, která se po boku svého ochránce postaví zlu, zase vysvětlivky z bolestné minulosti robotické bojovnice s duší puberťačky i kyberdoktora, který oživil její trosky ze skládky šrotu. Mimochodem Christoph Waltz ho hraje s vlídnou noblesou, jako by se inscenovala klasická hra o stvoření, Pygmalion.

Alita: Bojový Anděl

60 %

USA / Kanada / Argentina, 2019, 122 min

Režie: Robert Rodriguez

Předloha: Jukito Kiširo (komiks)

Scénář: James Cameron, Laeta Kalogridis, Robert Rodriguez

Hrají: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Keean Johnson, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Jeff Fahey, Jackie Earle Haley, Eiza González, Ed Skrein, Casper Van Dien, Lana Condor, Leonard Wu, Marko Zaror a další

Kinobox: 76 %

IMDb: 7.3

Ovšem filmová Alita se jednak drží stylu manga, byť za cenu přepjatosti a krutosti až křiklavě „temných“ padouchů, jednak si dokonale vyhrála s kresbou futurologického prostředí od obřích staveb po sebemenší detaily aut, motorek či kolečkových bruslí, na nichž se provozuje surový sport zvaný motorball. V něm našli tvůrci záminku k opravdu pohledné, prudké, originální jízdě.

I na dojemnou digitální hrdinku se kupodivu pěkně dívá, zvláště člověku, který je pro zálibu v trikových efektech ochoten vyřadit na dvě hodiny mozkové buňky. Nicméně už vnikly nudnější a hloupější komiksy.