RECENZE: Nevím, co chci. Padesát odstínů pro náctileté zahájí Polibek

  • 2
Dvě věci by měl náhodný divák novinky kin nazvané After: Polibek vědět předem. Zaprvé, že studentská romance panenské světice a temného vyvrhela cílí takřka výlučně na slečny pod hranicí dospělosti. Zadruhé, že Polibkem to teprve začíná.

Zatím se zfilmoval pouze první díl ságy After přezdívané Padesát odstínů šedi pro teenagery, ale v případě úspěchu přijdou na řadu následující Tajemství, Pouto, Slib... a potom už možná z posedlosti nekonečnými hrátkami dvou vysokoškoláků vyroste i autorka předlohy, nyní třicetiletá Anna Toddová.

Ovšem kdyby po nynějším prologu After žádné další „potom“ již nebylo, filmařsky by se rozhodně nedalo mluvit o ztrátě. Ústřední dvojici postačí její mokré tričko a jeho tetování, aby herecky přebila starší kolegy, televizní ráz neviditelné režie ještě umocňuje neustálý hudební podkres ve stylu MTV a co se týče slibované vášně, první pusa padne po čtyřiceti minutách.

Nicméně mladicky rozervaná limonáda s dialogy typu „Nevím, co chci. – Já jsem na tom stejně“ má jistý naivistický půvab, jako když zralá dáma listuje s nostalgickým nadhledem svým uprášeným deníčkem školačky.

After: Polibek

40 %

USA, 2019, 106 min

Režie: Jenny Gage

Předloha: Anna Toddová (kniha)

Scénář: Susan McMartinová

Hrají: Hero Fiennes-Tiffin, Josephine Langfordová, Selma Blairová, Jennifer Bealsová, Peter Gallagher, Meadow Williamsová, Jessica Barthová a další

Kinobox: 56 %

IMDb: 5.3

A z výchovného hlediska lze přidat k třicetiprocentní známce deset procent navíc za příkladný vzor mládeži, jejž poskytuje sdílená záliba milenců v knihách klasiků.

Protože dvojice, která si navzájem cituje celé pasáže z Fitzgeralda, Austenové či Brontëové, by mohla právě fanynky After přesvědčit, že světová literatura zahrnuje přece jenom o trochu více jmen než Annu Toddovou.