Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlaté glóby napovědí Oscarům, jak málo jim zbylo z Ameriky

  8:58
První velké shrnutí loňské filmové sezony přinesou Zlaté glóby, ceny zahraničních kritiků působících v Hollywoodu, jež se udílejí v noci z neděle na pondělí. Co napovědí Oscarům? Že tentokrát nejlepší film paradoxně nemůže vyhrát. Nemluví totiž anglicky.

Řeč je o snímku Alfonsa Cuaróna Roma, jejž mexický tvůrce Gravitace či Potomků lidí natočil ve své mateřštině. Tudíž strhující výlet do autorova dětství aspiruje sice na cenu za nejlepší cizojazyčný snímek, Cuarón dostal nominaci také za svůj scénář i za režii, ale hlavní pole mu zůstane uzavřeno.

Kuriózně totéž hlavní pole, ve kterém figuruje například Favoritka ověnčená celkově pěti nominacemi, již natočil Yorgos Lanthimos čili původem Řek; ovšem anglicky.

A aby to bylo ještě zamotanější, právě Favoritku zařadily Zlaté glóby mezi komedie, ačkoli jde o pořádně drsné historické drama, byť pracující s humorem. Předskokani Oscarů se totiž tradičně vyznačují modelem napůl šalamounským, napůl alibistickým, kvůli vyššímu počtu oceněných však producenty vítaným. Vyznamenávají totiž snímky odděleně ve dvou kategoriích, ve „vážné“ a v „nevážné“, zatímco v oscarové bitvě bojují všechna díla bez rozdílu žánru pohromadě.

Některá americká sdružení kritiků, od Filadelfie přes Seattle po San Francisco, si s jazykem vyprávění hlavu nelámala a Romu už za nejlepší film roku 2018 prostě vyhlásila. Glóby se však drží modelu, kde stojí anglofonní tvorba v popředí jak na půdě dramat, tak v rodině komedií či muzikálů, kterých se týká další výhybka. Oba hudební příběhy, Bohemian Rhapsody a Zrodila se hvězda, se totiž při nominacích ocitly mezi dramaty. Dá se tedy z natolik účelového rozvržení sil vůbec vyčíst něco určujícího?

Ale ano. I když výsledky glóbů se s oscarovými zase tak často nekryjí, už nominace jim přinejmenším napovídají, jak málo zástupců klasické nezávislé Ameriky se dostane až do finále a jakými reprezentanty musí vzít hostitelská země zavděk kupodivu zrovna ve výběru cizinců, od nichž by se očekával méně korektní, respektive osobnější pohled na americkou kulturu.

Rozdrobený peloton

Příznačně mezi pěti nominovanými dramaty, z nichž dvě zastupují již zmíněné hudební produkce, obsadila všechny zbývající tři místa takříkajíc „černá“ témata. Jmenovitě zručný, ale běžný komiks Black Panther, příběh černošského policisty proniknuvšího do Ku-klux-klanu pojmenovaný BlacKkKlansman, a rovněž černošská romance z dobového Harlemu nazvaná If Beale Street Could Talk.

V kategorii muzikálů nebo komedií se s Favoritkou situovanou na historický dvůr anglické královny Anny utká slušné, leč nepřekvapivé pokračování muzikálové klasiky Mary Poppins se vrací, dále svatební veselohra zasazená do Singapuru Šíleně bohatí Asiati, road movie černošského pianisty s bílým řidičem po rasistickém Jihu Zelená kniha a životopis Dicka Cheneyho, vlivného viceprezidenta Spojených států za vlády George W. Bushe, nazvaný jednoduše Vice.

Mimochodem zrovna Vice se šesti nominacemi početně dominuje rozdrobenému soutěžnímu pelotonu. Filmy Zrodila se hvězda, Zelená kniha a Favoritka mají po pěti šancích, BlacKkKlansman i Mary Poppins se vrací si hýčkají po čtyřech nominacích a tři želízka v ohni mají shodně tituly Roma, If Beale Street Could Talk a Black Panther.

Ne že by snad chtěl člověk podezírat hlasující kritiky z pragmatismu, nicméně v minulosti už se stalo, že nominovali například jasně podprůměrný film Cizinec jen proto, aby na ceremoniál dostali jeho prvoligové herecké hvězdy Johnnyho Deppa s Angelinou Jolie. Takže i nynější sestava čekatelů na Zlaté glóby vzbuzuje jisté otázky.

Past na fanoušky

Třeba jestli komiks Black Panther, druhý komerčně nejúspěšnější film roku hned po Avengers: Infinity War, který celosvětově vydělal přes 1,3 miliardy dolarů, což je dvojnásobek tržeb Bohemian Rhapsody a trojnásobek muzikantského melodramatu Zrodila se hvězda, nemá v sestavě plnit spíše „vedlejší“ úkol. Tedy přilákat své početné fanoušky k přenosu ceremoniálu, který by je jinak nejspíše míjel navzdory novým moderátorům večera, tandemu Sandry Ohové známé z televizních Chirurgů a Andyho Samberga ze seriálu Brooklyn 99.

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu udílí své výroční ceny od roku 1944. V 50. letech je rozdělila do dvou kategorií a přidala trofeje za televizní tvorbu, v 60. letech přišlo první celonárodní vysílání, ale také první skandál v podobě obvinění, že pokud na slavnost nedorazí umělec, jenž měl podle hlasování vyhrát, pořadatelé prý na poslední chvíli jednoduše změní výsledky. Objevily se rovněž pokusy o úplatky v podobě luxusních výletů či dárků, nicméně sdružení asi stovky novinářů, jež si zakládá na přísném systému doplňování vlastních řad, dosud veškeré otřesy ustálo.

A nejspíše přežije i ročník, ve kterém si Roma odnese pouze povolené výhry v čele s cizojazyčnou kategorií, kde má herecké vítězství prakticky jisté Rami Malek coby Freddie Mercury v Bohemian Rhapsody a kdy se to „nejameričtější“ prolne zejména v nekonečných televizních kategoriích, jimž vévodí minisérie American Crime Story: Versace, následovaná seriálem Takoví normální Američané. Zbytek rozhodnou 24. února Oscary.

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Letní slavnosti staré hudby budou snít. Uvedou i portugalské fado

24. dubna 2024  17:10

Festival Letní slavnosti staré hudby, jenž tradičně obohacuje nabídku klasické hudby v prázdninové...

Kapela je fajn, ale teď mi vyhovuje jít s vlastní kůží na trh, říká Petr Kolář

24. dubna 2024

Premium Na základě posluchačského zájmu o sérii koncertů Tajný místa vydal zpěvák Petr Kolář stejnojmenné...

Kdo je Český hrdina? Důchodce, co kácí stromy na trať? ptá se Dočolomanský

24. dubna 2024  11:23

Příběh důchodce Jaromíra Baldy, který před sedmi lety způsobil dvě železniční havárie, aby ve...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...