Černá barva panovala na červené koberci k 71. ročníku festival v Cannes. Na představení snímku Girls in the Sun tak dorazilo dvaaosmdesát dam (včetně předsedkyně poroty Cate Blanchettové), aby upozornily na dosavadní nízké číslo oceněných žen na tomto festivalu (12. května 2018). | foto: Reuters

V Cannes protestovalo dvaaosmdesát ženských hvězd v černé barvě

  • 17
Na červeném koberci festivalu v Cannes opět převládla černá barva. O víkendu ji oblékla většina z dvaaosmdesáti účastnic protestu, kterým symbolicky připomněly, že právě a pouze tolik žen zde bylo oceněno za celou historii soutěže, jež letos vstoupila do 71. ročníku.

V čele ženské manifestace za rovnoprávnost stanuly herečka a předsedkyně poroty Cate Blanchettová, která prohlášení přečetla anglicky, a režisérka Agnes Varda, jež stejný text pronesla francouzsky. Mezi protestujícími se objevily herecké hvězdy Kristen Stewartová, Marion Cotillardová, Salma Hayeková, Ava DuVernay či Lea Seydouxová.

„Jsme scenáristky, producentky, režisérky, herečky, kameramanky, hledačky talentů, střihačky, distributorky, nákupčí filmů; všechny ovlivňujeme kinematografii. A nyní tu stojíme ze solidarity s ženami ve všech profesích,“ prohlásila Blanchettová. „Od roku 1946 vyznamenal festival v Cannes jen 82 žen, zatímco oceněných mužů bylo
1 688,“ připomněla herečka. Letos mezi jedenadvacet titulů hlavní soutěže pronikla díla tří režisérek, jedinou dosavadní nositelkou Zlaté palmy zůstává Jane Campionová za Piano.

Polský favorit

Za politickou fasádou festivalu nicméně pokračuje filmové klání, jehož favoritem je zatím podle kritiků polská romance Studená válka. Natočil ji Pawel Pawlikowski, autor oscarové Idy. Příběh dvojice rozdělené železnou oponou zasadil do 50. let. „Doufám, že slavně vyhraje,“ píše recenzent Sight & Sound a Hollywood Reporter hovoří o „hořkosladké, půvabné i smutné baladě milenců, kteří nedokážou být jeden bez druhého ani spolu“.

V pondělí Cannes čeká návrat režiséra Larse von Triera, který kvůli vyjádření sympatií k Hitlerovi v roce 2011 byl na festivalu nevítaný, a v úterý evropská premiéra filmu Solo: Star Wars Story.