Jedna herečka, sedm rolí. Jak Noomi Rapace točila 7 životů

  • 9
Nejprve stvořila jednu roli třikrát: hackerku Lisbeth Salanderovou ve filmech Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda. Stala se hvězdou a teď naopak v jednom příběhu hraje sedm sester.

Švédská rodačka Noomi Rapace se díky hrdince z Larssonova Milénia vyšvihla rázem do světových hitů, počínaje filmem Sherlock Holmes: Hra stínů a konče díly Ridleyho Scotta Prometheus či Vetřelec: Covenant. Nejnověji má dokonce hrát hlavní roli v životopisu pěvkyně Marii Callasové. Ovšem sci-fi 7 životů, která do našich kin dorazí 30. listopadu, z ní udělala hereckou rekordmanku: představuje totiž rovnou sedmerčata.

Když ruský dramatik Čechov psal své Dvě sestry a díky legendární poznámce českého génia Járy Cimrmana – Není to málo, Antone Pavloviči? – k nim jednu přidal, držel se ještě dost při zdi. Scenáristé 7 životů vyšli z chmurné představy nedaleké budoucnosti, kdy přelidnění planety a hladomor donutí světové vlády, aby v zemích zavedly drastickou politiku jednoho dítěte.

Sedm jednovaječných sester se proto musí skrývat, ovšem společně s dědečkem, který je vychoval a jehož hraje Willem Dafoe, vymyslí způsob, jak úřady v čele s obávanou dámou v podání Glenn Closeové obelstít. Ač se od sebe navzájem liší, den po dni se střídají ve společné identitě jedné a téže ženy – jediné, která smí na veřejnost.

Dívky nosí jména kalendářních dní v týdnu a podle nich také vycházejí z domu: sestra Sobota v sobotu, sestra Neděle v neděli. Systém funguje – avšak jen do onoho osudového pondělí, kdy se Pondělí nevrátí z práce domů.

V čem se liší

Scenárista Max Botkin přišel s originálním nápadem už v roce 2001, tehdy však byli sourozenci ještě mužského pohlaví. Až když se do projektu zapojil režisér Tommy Wirkola, prosadil názor, že v ženském podání bude příběh zajímavější – v neposlední řadě proto, že hrdinky kromě převleků musí v tísni zvládat též akční scény. A podle Wirkoly zosobňuje právě Noomi Rapace vzácnou výjimku, která prý ani v bitce nezapomíná hrát.

Z filmu 7 životů: Noomi Rapace jako Pondělí

„Natáčela každý den a všechny scény několikrát za sebou opakovala, pokaždé z jiné perspektivy,“ popsal režisér hereččino mimořádné nasazení. Noomi Rapace musela „přepínat“ mezi navenek podobnými, přesto odlišnými postavami, které pro větší věrohodnost dostaly každá svou osobní charakteristiku. Jak je vidí sama hvězda?

Pondělí je velice inteligentní, kultivovaná, bystrá, drsná, zdrženlivá, ctižádostivá žena, která jde neochvějně za svým cílem, přestože se musí vypořádat s vůbec nejprotivnějším dnem týdne.

Z filmu 7 životů: Noomi Rapace jako Úterý

Úterý kouří marihuanu a vyzařuje neustálou pohodu. „Má prostě svobodnou duši,“ míní herečka.

Středa je sportovně založená, odvážná, neústupná a sebejistá, nebojí se vyvolávat konflikty tím spíše, že je to trénovaná zápasnice.

Z filmu 7 životů: Noomi Rapace jako Středa

Čtvrtek představuje rodinnou rebelku. Touží po svobodě, ale miluje své sestry, mezi nimiž zaujímá vůdčí pozici. „Má divokou krev a v životě, který vede, se cítí jako ve vězení,“ shrnuje Noomi Rapace.

Z filmu 7 životů: Noomi Rapace jako Čtvrtek

Naopak Pátek označuje za „skutečný mozek celé akce“, za introvertní, tichou nositelku geniality, která se dokonale vyzná v moderních technologiích, v matematice a vůbec ve všech vědách.

Jméno Sobota nosí výstřední dívka, která si oblíbila večírky všeho druhu. Je vtipná, drzá a dá se na ní poznat, že v životě nemusela pracovat ani jediný den.

Z filmu 7 životů: Noomi Rapace jako Pátek

Konečně sestra Neděle se projevuje coby jemná, empatická a nábožensky založená bytost. „Také má mateřské sklony,“ upozorňuje herečka na odlišnosti povah, které nemohly vystihnout pouze rozdílné kostýmy, účesy a líčení.

Z filmu 7 životů: Noomi Rapace jako Sobota

Navíc musela své pojetí sedmi sester vysvětlit vlastním náhradnicím. „Když jsme natáčeli s dvojnicemi, nejprve jsem jim ukázala, jak budu v situaci reagovat, a scénu jsem jim předehrála. Bylo třeba je vést a učit, jak se mají pohybovat, sedět, vstávat,“ líčí Rapace.

Z filmu 7 životů: Noomi Rapace jako Neděle

Režisér Wirkola dodává, že jednou z nejnáročnějších scén byla velká bitka, jíž se zúčastnilo šest ze sedmi sester. „Když se do bytu vloupají vetřelci, mají vidinu snadné kořisti. Ale hluboce se mýlí, neboť sestry mají vesměs sílu a každá z nich jiné přednosti i dovednosti. Bojují pánvemi, vařící vodou, ledničkou, žehličkou. Na konci natáčení byl všude hrozný nepořádek a spousta krve, ale přitom jsme se obrovsky bavili. Jako kdybyste se prali s celou smečkou koček,“ vypráví režisér.

Sama Noomi Rapace strávila hodně času před zeleným trikovým plátnem se sluchátky na uších: „Předstírala jsem nějakou činnost, načež jsem si musela uvědomit, co dělají ve stejném okamžiku ostatní moje postavy. Někdy jsem požádala, aby mi dvojnice schované za dekoracemi četly repliky, abych slyšela jejich hlasy a uvědomila si, co zbylé sestry právě vykonávají.“

Pokud se na scéně objevilo všech sedm sester najednou, používal štáb pro různé záběry různé techniky. Na řadu přišly obličejové náhrady, rozdělené obrazovky, statické kamery i dablérky. „Noomi Rapace má navíc velmi výrazný obličej, proto jsme podle její tváře vytvořili masky pro sestry v pozadí, kde sedí u počítače, vaří nebo cvičí,“ shrnul režisér neviditelná kouzla. Nicméně za hlavní trumf celého experimentu považuje právě herečku.