Marek Vašut a Jiří Langmajer v epizodě Zával

Marek Vašut a Jiří Langmajer v epizodě Zával | foto: Divadlo Mír

PRVNÍ DOJMY: Kudy se sKORO NA mizině vyhrabe z pražského Závalu

  • 11
Pořád je to psina, i když premiérový, v pořadí pátý díl internetového seriálu sKORO NA mizině nazvaný Zával naznačil, že by se měli tvůrci vrátit. Zpátky od pražské konstrukce k původní ostravské podstatě, z níž se kult karanténní doby zrodil a dospěl až k nominaci na Cenu české filmové kritiky.

S nálepkou z minulé epizody, že „největší dno Ostravy jsou herci, protože berou prachy od Bakaly, ožírají se na večírcích a šíří covid“, se členové Divadla Mír zkusí živit rukama. V dole. Zprvu nepoznáni, neboť horníci, kteří si od nováčků nechávají umýt záda, mají předplatné jen na balet a operu a Baníku chodí fandit výhradně ze spořádané rodinné zóny.

Až potud se Zával drží původní poetiky. Také šachta, která má umělce po odhalení jejich totožnosti vytrestat, působí skutečně autenticky a výrok Štěpána Kozuby „Já byl u Šípa, ty goleme!“ se zařadil k nejpůvabnějším hláškám hvězdné (sebe)důležitosti. 

Ale se vpádem pražské výpravy, která tu hodlá natáčet pokračování Dukly  61, už se buduje umělá zápletka mimo realitu, navíc s nádechem morality. Scénář Petra Kolečka je prostě z jiného světa, byť se autor opět nebojí shodit a přestože Jiří Langmajer zas perlí, nově s podporou Marka Vašuta.

Kouzelně heroickou sborovou recitaci Petra Bezruče na potápějícím se Titaniku bohužel oslabí závěrečné vysvětlování, smiřování a objímání, které bylo projektu cizí. Až doposud finále vždy nastolilo naopak novou, co možná nejvýbušnější situaci pro příští epizodu.

Kdežto tentokrát i civilní dovětek naznačil, že tvůrci ještě nevědí, zda a jak pokračovat, takže rozhodnutí ponechávají na divácích. Potažmo na jejich podpoře –⁠ a pokud nebude stačit, peníze slíbili fanouškům vrátit.

Takže se chce odpovědět –⁠  Ano, pokračujte, prosím, ale zase po svém, z vlastních zážitků i nápadů, což znamená od jarní nuly, kdy zavřené divadlo udělalo z nouze ctnost a ze smutné skutečnosti vtipnou absurditu. Ovšem hostující nabob Jiřího Langmajera budiž nadále srdečně vítán.