Z natáčení čtvrté řady seriálu Sherlock | foto: ČT

PRVNÍ DOJMY: Sherlock, či paní Watsonová? Start nové řady budí rozpaky

  • 43
Na Nový rok Velká Británie, den poté další země včetně Česka viděly první ze tří dílů premiérové čtvrté řady seriálu Sherlock. A třebaže jde o divácký kult, tentokrát nezněl jenom jásot. Jak napsala jedna z fanynek: „Mohlo se to jmenovat Show Mary Watsonové.“

Modernizace klasické předlohy dospěla v epizodě s názvem Šest Železných dam k bystám Margaret Thatcherové místo původních Napoleonů. Zůstala ústřední dvojice detektiva Holmese a doktora Watsona, které hrají Benedict Cumberbatch a Martin Freeman, režii převzala Rachel Talalayová.

Ale házet právě a pouze na ženu za kamerou přemíru citových odboček v neprospěch detektivní záhady by nebylo fér. Scénáře píší Mark Gatiss a Steven Moffat, na jejich vrub tedy spadají všechny otázky počínaje bondovskou linií a konče škrtnutím paní Watsonové.

Nová epizoda začíná jako lehká komedie a ústí v rodinnou tragédii, zrozenou víc diktátem šoku než logiky. Úvod zdržují porod a křest Watsonovy dcery, jakož i výchovné pokusy strýčka Holmese. Pak konečně přijde záhada hodná génia, byť spojení zločince a Thatcherové se hledá dost účelově.

Jenže bizarnost zahrnující puč v Tbilisi, flirt, žraloky, znamení satana a stále teatrálnější Matu Hari Watsonovou přerůstá v přestylizovanou špionážní fantasmagorii. Stále filmařsky vynalézavou, ale únavně melodramatickou, s manželskými dialogy z telenovely, pokoutním řešením a patetickým dovětkem.

Zdá se, že scéna je vyčištěna a příběh se může vrátit k původní dvojici. Za týden přijde Skomírající detektiv, poté Poslední případ. Jestli bude skutečně poslední, BBC jasně neřekla. Ale protože Šest Železných dam sledovalo jen v Británii rekordních osm milionů diváků, zjevně si to produkce ještě rozmyslí.