Záběr ze zkoušek představení Zlatá pláž

Záběr ze zkoušek představení Zlatá pláž | foto: Divadlo Na zábradlí

Utrženou rukou všem nafackuje. Tvůrci Kober a užovek uvedou Zlatou pláž

  • 0
Může ošklivý člověk beze škol dosáhnout životního štěstí? To je výchozí otázka pro novinku Zlatá pláž pražského Divadla Na zábradlí. Dle předlohy Jaroslava Žváčka ji zde zrežíroval Jan Prušinovský. Na Zábradlí se tak představí tvůrčí duo, které má za sebou třeba úspěšný film Kobry a užovky.

Divadlo uvádí novinku pod označením crazy komedie. „Inspirací jsou různé historky všude různě zaslechnuté,“ uvádí Žváček. „Mladý kluk, kterému se podle jeho vzhledu přezdívá Zombík, dostane šanci, leč promění se v monstrum, které nejenže pokouše ruku, která ho krmí, ale ještě tou utrženou rukou všem nafackuje,“ uvádí oficiální zpráva divadla.

„Příběh člověka s handicapem, který se stává pro své okolí postrachem,“ zní další charakteristika novinky.

„Před pár lety mě oslovila Česká televize, že by ode mě chtěla pár námětů, že bychom společně mohli něco vyvinout. Z toho nakonec nebylo nic, ale volal mi Honza, že o jednom námětu slyšel a že jím byl zaujat a že zrovna Zábradlí chce dělat nějakou autorskou hru. Takže pak už jen zbývalo to napsat,“ popisuje Žváček, pro kterého jde teprve o druhou práci pro divadlo.

„Při psaní divadelní hry zejména bojuju s tím, že nejde dělat střihy a že se musí herec nenásilně odebrat ze scény, když už není potřeba, ale je to víceméně o zvyku. Jinak mi Zábradlí nedávalo žádné omezení. S výjimkou, že ta hra musí dávat smysl,“ dodal.

Zlatá pláž s Jiřím Černým v hlavní roli, kde dále hrají Jiří Vyorálek, Petr Čtvrtníček, Jana Plodková či třeba Kateřina Císařová, se dočkala předpremiér tento týden, premiéru má 3. září.