Herec Vladimír Marek (vlevo) na jevišti s Davidem Novotným (30. července 2021)

Herec Vladimír Marek (vlevo) na jevišti s Davidem Novotným (30. července 2021) | foto: Profimedia.cz

Zemřel herec Vladimír Marek, roky bojoval s rakovinou

  • 29
V nedožitých 70 letech zemřel ve čtvrtek divadelní, muzikálový i televizní herec Vladimír Marek. Podle Blesk.cz se od víkendu nikomu neozýval, našli ho mrtvého v jeho bytě. Poslední roky života bojoval s rakovinou.

„Od víkendu se nikomu neozýval. Tak jsem šel po všech možných institucích – nemocnice, přátelé sousedé… Nakonec jsem nechal otevřít byt hasiči. Bohužel už byl Vláďa mrtvý,“ napsal podle Blesku hercův přítel Radek Krejčí na Facebooku.

Rakovina výrazně ovlivnila poslední roky jeho života. Kvůli částečnému ochrnutí, které způsobila, herec takřka nevycházel ze svého bytu na pražských Vinohradech. „Tělo se rozhodlo, že mi vrátí všechno, čím jsem ho za svého bujného života trápil. Já nějak tušil, že to tak bude,“ říkal ale s úsměvem.

Vladimír Marek působil dlouhá léta jako loutkoherec v královéhradeckém Divadle Drak. Poté od roku 1991 měl Vladimír Marek stálé angažmá v Divadle Na zábradlí, kde hrál třeba v inscenacích Strýček Váňa, Ředitelé, Platonov je darebák. Často připravoval i vlastní inscenace. V roce 2013 měl premiéru projekt Salome, který s Markem nastudoval režisér Daniel Špinar.

Mezi jeho nejznámější role dále patří účinkování v muzikálech Cabaret, Johanka z Arku, Excalibur nebo Kvaska. Ve filmu pak byl coby mafiánský boss Pexeso v Perníkové věži nebo manažer Pavola Habery ve Fontáně pre Zuzanu 2.  

Poprvé si ho lidé mohli všimnout v televizním experimentu režisérky Jitky Němcové s názvem Taneční zábava v roce 1990. V něm byla během uvádění hlavního večerního programu hlasatelka Marie Tomsová přepadena ozbrojeným šílencem a s pistolí u hlavy držena jako rukojmí. Diváci neměli tušení, že jde o fikci a Vladimíra Marka v roli teroristy si tak zapamatovali.

Herec byl otevřený, vstřícný a tím se stal nezapomenutelným pro každého, s kým se kdy setkal.

„Neskutočne ma mrzí, že tak krásny a citlivý Človek ako Ty, si musel toľko pretrpieť. Hlavne ako Ti divadlo chýbalo. Vravel si mi, ako sa Ti nepáči číslo 70. Nemusel si to mysleť až tak doslovne. Blbých 6 dní. Toho sľúbeného Jamesona si dám zatiaľ sám,” napsal na Facebook hercův přítel Yves-Paul Kozaque.

„R.I.P. Vzpomínám Vladimire na ty noci, kdy ty ani já jsme nemohli spát a psali jsme si o tom, jak je život někdy na hovno...Tys nakonec usnul a já čuměl dál. Sbohem!“ vzpomíná hercův kamarád Milan Enčev na Facebooku.

,