Záběr z představení Laterny magiky Zázrak (s)tvoření

Záběr z představení Laterny magiky Zázrak (s)tvoření | foto: Patrik Borecký

RECENZE: I čistý papír ukryje draka či slona. Nová Laterna děti okouzlí

  • 1
Novinka Laterny magiky nazvaná Zázrak (s)tvoření dětské publikum osloví hrátkami s papírem a okouzlí černým divadlem či pantomimou. Hrát by se ale mohla téměř kdekoli, přístup slavné scény výrazněji nevyužívá.

Uprostřed potemnělého jeviště leží role papíru. Teprve lehce roztočená, bílá, zcela nepopsaná. Symbolizuje nejen začátek představení Zázrak (s)tvoření, ale především dětskou duši. Tu, pro kterou tuto novinku připravil Radim Vizváry především.

Jako nový umělecký šéf Laterny magiky, kterým se stal začátkem tohoto roku, Vizváry předeslal, že právě dětský divák ho zajímá, že by pro něj chtěl na půdě Nové scény připravit jedno představení ročně. Jako první vlaštovku proto rodinnému publiku posílá aktuální novinku.

Záběr z představení Laterny magiky Zázrak (s)tvoření

A vlaštovku skutečně papírovou, tento materiál je totiž hlavním tématem i motivem představení.

K osamocené roli papíru totiž přichází kluk v podání Matěje Petráka. Nudí se, neví co by a vlastně jen tak bezdůvodně se papíru chopí, aby jej zmuchlal. Zmuchlanina ale ožije vlastním životem, podobně jako ožívají kostky, tužky, kameny či klacky, když se jich ujmou dětské ruce a jejich na plné obrátky pracující fantazie. Papír se s klukem pere, uniká mu, ale vrací se a nechává se přetvářet v další a další možnosti. Až se z něj najednou vylíhnou Papíroví lidé a před klukem se otvírají nové světy. Palma, žirafa, slon, drak, rej motýlů. Vše je možné, vše je v dětské hlavě skutečností.

Vizváry svým Zázrakem (s)tvoření navázal na téměř šest let staré představení Pejprbój. I zde inspiroval papírovými variacemi, aby pokoušel dětskou fantazii. V Laterně magice mu nyní se stejnými kouzly vypomáhá hudba Iva Sedláčka, snová scéna Marka Cpina a světelný design Marka Šimka.

Jsme v Laterně magice, součástí papírového reje jsou tedy i projekce na plátno za herci. Ožijí zde papírové hvězdy, slunce i zmíněný drak. Zázrak (s)tvoření ale stojí především na performerech. Jejich pohyby Vizváry seznamuje dětské publikum s kouzly pantomimy, černého divadla, najde se i náznak nového cirkusu. Zmíněné projekce jsou však jen líbivým doplňkem, představení by bez nich fungovalo úplně stejně.

Zázrak (s)tvoření

70 %

Laterna magika

premiéra 24. června 2021

režie: Radim Vizváry

hrají: Matěj Petrák, Pavlína Červíčková, Zuzana Herényiová, Tereza Kučerová, Alexandr Sadirov, David Stránský, Jindřich Panský, Patrik Čermák

Vizvárymu se tedy povedlo dětské publikum oslovit vyzkoušeným postupem. Zda se mu ale svým prvním počinem na nové scéně podařilo dostát i nárokům Laterny magiky, zůstává otázkou. Syntetického divadla dosaženo nebylo.

Plusem svižné hodiny je i závěrečná pozvánka, aby malí diváci na pódium dorazili a přispěli svými papírovým výtvory.

Zázrak (s)tvoření je tedy povedené představení pro děti, jen by mohlo být hráno úplně kdekoli, jméno legendární scény nepotřebuje. Ovšem dlužno dodat, že dětskému publiku je tohle zcela jistě úplně lhostejné.