Ceny Thálie - Vilma Cibulková - Národní divadlo Praha (24. března 2007) | foto: ČTK

Z Thálií se radují Prachař, Töpfer či Cibulková

  • 7
Celkem třináct divadelních umělců převzalo v Praze prestižní ceny Thálie. Byli mezi nimi třeba herci David Prachař, Tomáš Töpfer, Vilma Cibulková či světově uznávaný choreograf Jiří Kylián.

Ceny za mimořádné jevištní výkony v oblasti dramatických umění v roce 2006 ceny Thálie se předávaly v historické budově Národního divadla v Praze. Herecká asociace je udělovala už počtrnácté.

Do nominací se dostali umělci z jedenácti divadelních scén, z nichž bylo šest mimopražských. Moderátorem večera v přímém přenosu České televize byl plzeňský herec, dramatik a režisér Antonín Procházka.

Thálie za celoživotní mistrovství získaly pražská herečka Věra Kubánková, operní pěvkyně Miloslava Fidlerová, která přes třicet let působila v Národním divadle v Praze, a Jiřina Šlezingrová Škodová. Ta během své kariéry tančila na jevištích v Brně, Opavě a v Olomouci.

Zvláštní cenu Thálie udělilo kolegium slavnému choreografovi Jiřímu Kyliánovi, jehož jméno je spojeno s Nizozemským tanečním divadlem.

V činoherním oboru byli prestižními křišťálovými číšemi vyznamenáni Vilma Cibulková a David Prachař. Cibulková, nominovaná už potřetí, nemohla tento okamžik vydýchat.

Oceněna byla za roli slečny Fischerové ve hře Picasso na komorním jevišti Divadla Ungelt. Prachaře si porota všimla za výkon v monodramatu Novecento na jevišti pražské Violy, na němž vystupuje s pianistou Emilem Viklickým.

Ze čtyř nominovaných v oblasti opery získali Thálie sólisté inscenace La clemenza di Tito v Národním divadle v Praze - americká pěvkyně Kate Aldrichová a rakouský tenorista Johannes Chum. Oběma účast na pražském ceremoniálu zabránily pracovní povinnosti.

Z baletních umělců byli odměněni sólistka Národního divadla v Praze Adéla Pollertová za titulní roli v baletu Romeo a Julie, v níž podle poroty s lehkostí zvládá komplikované choreografické vazby, a sólista Národního divadla v Brně Jan Fousek za ztvárnění Smrti v inscenaci Svěcení jara. Nominován byl podruhé.

Novými držiteli Thálií v oblasti operety a muzikálu jsou Radka Coufalová-Vidláková za ztvárnění vypravěčky v inscenaci Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť na scéně Městského divadla v Brně a Tomáš Töpfer. Pro něj byla role mlékaře Tovjeho v obnovené premiéře Šumaře na střeše na pražské Fidlovačce muzikálovým debutem.

Cenu pro činoherce do 33 let převzal nový člen souboru Národního divadla v Praze Jan Hájek. Hraje tam ve třech inscenacích a hostuje v pražském Činoherním klubu.

,