Zbigniew Kalina a Kateřina Bohatová v kostýmech k představení Smutná neděle ve Vršovickém divadle Mana | foto: Alena Hrbková

Smutná neděle. Hymnu sebevrahů hrají ve Vršovicích s kabaretní lehkostí

  • 0
Říká se jí hymna sebevrahů. Útržky textu písně Smutná neděle totiž ve 30. a 40. letech po sobě jako poslední vzkaz údajně zanechaly stovky těch, kdo si sáhli na život. Slavná píseň se dostala i do titulu novinky, kterou chystá Vršovické divadlo Mana v režii Ondřeje Zajíce.

Zdejší Smutná neděle totiž vypráví příběh autora hudby, slavného maďarského skladatele a klavíristy, známého pod jmény Rezsö Seress či Rudi Spitzer.

Přestože Rudiho životem zmítala chudoba i dějinné okolnosti střední Evropy 20. století, nese se hra v lehkém, kabaretním duchu. „Rudiho smysl pro humor a optimismus byl výjimečný a nakažlivý. A zřejmě díky němu dokázal ustát tolik životních kotrmelců. Až na ten poslední. Ale autor hry Peter Müller i tuto situaci napsal tak dobře, tak doufám, že si diváci nakonec v sobě odnesou pocit, že každá svízel jednou dobře skončí,“ uvažuje představitel hlavní role Zbigniew Kalina.

„Díky Rudiho smyslu pro humor je možné se zasmát i děsivým zážitkům, což já jako herec i divák mám moc rád,“ dodává. Ač je držitel Thálie sám hudebně nadán, do hry na klavír se prý před diváky pouštět nebude. „Naživo v představení zpíváme, ale na klavír nás doprovází skvělý Petr Ožana, nejen klavírní virtuos, ale také divadelní člověk tělem i duší, což je vždy radost,“ hlásí Kalina a popisuje, že k přípravě na těžkou roli mu paradoxně prospěla uzavřená divadla.

„Díky lockdownu jsem večer nehrál a měl tím pádem víc sil na zkoušení. A i tak to bylo nesmírně náročné, nedovedu si představit, jak bych byl vyřízený v běžném provozu,“ popisuje herec, který už dva roky působí na volné noze a vedle vršovické scény jej bylo možné v poslední době vidět v Divadle Kalich, Gong či v Městských divadlech pražských.

Zatím jen online

Vršovické divadlo Mana chystá online premiéru Smutné neděle na 18. ledna prostřednictvím sociálních sítí divadla. „Další reprízy a premiéra s publikem v sále se uskuteční, jakmile to situace dovolí na jaře 2021,“ hlásí za scénu Jana Bryndová.

V pondělí tedy mohou diváci Smutnou neděli vidět od 19:00 na svých počítačích, přístupná zde bude do 22:00. „Ceny vstupenek budou dvojího typu: 150 korun základní vstupné a 300 korun na podporu divadla,“ dodává.