Z materiálů k představení Poutníci do Lhasy

Z materiálů k představení Poutníci do Lhasy | foto: Činoherní klub

Vojta Kotek a Anna Kameníková míří do Lhasy, na paškál si berou hipstery

  • 0
Nehraje se o buddhistech, ale o těch, kteří chtějí změnit vykloubený svět vykloubenými metodami. Poutníci do Lhasy, novinka pražského Činoherního klubu, jejíž odložená premiéra je v plánu tento čtvrtek, je více než skoupá na jakékoli informace o ději.

Příliš nechce prozrazovat ani Vojtěch Kotek, který se zde spolu s Annou Kameníkovou, Ivanou Uhlířovou či Janem Hájkem objeví. „Je to takový antihipsterský pamflet. Zkoumá, jak snadné je pro nějakou ideologii kohokoli získat,“ naznačuje herec. 

„Děláme si lehce srandu ze současných hipsterských trendů a trochu je stavíme do kontextu s jinými ideologiemi,“ pokračuje Kotek konkrétněji. Dodává však, že prozrazovat příliš by divákovi novinky, kterou pro Činoherní klub napsal herec Matěj Dadák, spíš uškodilo a pokazilo zážitek. 

„Hraji Monsignora Drozda, je to věřící nebo zřejmě věřící, který v té partě funguje jako dobrá duše snažící se vše intelektuálně pozvedávat. Ne vždy se mu to však daří,“ popisuje Kotek. Herec dále cituje oblíbenou pasáž, kde se řeší ožehavá problematika ekologické stopy: „Fousáči neustále žvaní o ekologické stopě. Nesmíme zanechávat ekologickou stopu. Ale moje a vaše stopa, Miroslave, má naprostý smysl.“

Režie se chopil Martin Čičvák, jehož inscenace často provází nějaký zajímavý vizuální prvek, jako jsou padající kelímky či voda na jevišti. „Něco takového tam je a vznikne to přímo před divákovýma očima, ale opět to nemohu prozradit,“ směje se Kotek.