Pamětní deska v pražské zoo připomíná Vlastu Buriana.

Pamětní deska v pražské zoo připomíná Vlastu Buriana. | foto: ČTK

Vlasta Burian daroval zoo dva lachtany, teď za to má pamětní desku

  • 2
Král komiků Vlasta Burian nechal své stopy i v pražské zoo. Od soboty ho tu připomíná bronzová deska, protože v roce 1934 věnoval zahradě první lachtany – Hýtu a Batula, pojmenované podle dětských hrdinů úsměvných příhod amerického spisovatele Johna Habbertona.

Pamětní desku odhalili Pavel Holík ze Společnosti přátel Vlasty Buriana, ředitel zoo Miroslav Bobek a spisovatel Ondřej Suchý, který zároveň na autogramiádě představil knihu Úsměvy z historie pražské zoo. Akce, která se konala v rámci oslav 80 let Zoo Praha, nabídla spoustě přihlížejících v prostoru lachtanária koncert dívčího swingového orchestru ZUŠ v Liberci.

Na rozdíl od jim podobných tuleňů se lachtani na pevnině pohybují snáze, mají ušní boltce, spí na souši a často vystupují v cirkuse, protože jsou velmi učenliví. Klasický je obrázek lachtana, kterak balancuje s míčem na nose. To ovšem umějí i dnešní svěřenci pražské zoo, jak vzápětí samec Meloun a jeho družky Julinka, Abeba a Bára potvrdili na komentovaném cvičení.

"Vlasta Burian prý míval pražskou zoo moc rád a často sem chodíval. Kalifornští lachtani, které pořídil z Ameriky prostřednictvím německého obchodníka Hagenbecka, návštěvníkům rozdávali podobnou zábavu a radost jako Burian svým divákům z jeviště a filmového plátna," uvedl Bobek.

Společnost přátel Vlasty Buriana existuje téměř 14 let a zasloužila se o řadu upomínek na geniálního komika. V roce 2002 přestěhovala jeho ostatky ze hřbitova na Vinohradech na Vyšehrad. V roce 1998 odhalila pamětní desku na jeho vile v Praze. Od stejného roku nese jméno krále českých komiků pasáž u Divadla Komedie, kde Burian působil v letech 1930 až 1944, ve foyer je i jeho busta.

Další pamětní desku má Burian ve Švandově divadle, kde působil v letech 1928 až 1930 a divadlo neslo jeho jméno. Loni na podzim společnost odhalila reliéf v Rokoku a připomněla tak krátké účinkování slavného komika i na této scéně, kam ho v roce 1916 angažoval divadelník a písničkář Karel Hašler.

,