I když se stále hrát nemůže, v Divadle pod Palmovkou to žije a čile se zkouší...

I když se stále hrát nemůže, v Divadle pod Palmovkou to žije a čile se zkouší (2. prosince 2020). | foto:  Dan Materna, MAFRA

Jednání bylo arogantní, chceme svého odborníka, vzkazují divadla Babišovi

  • 118
Asociace profesionálních divadel odmítá diskriminaci kultury a chce, aby byla vnímána se stejnou vážností jako třeba průmysl. V otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi, který nazvali Velikonoční divadelní výzva, asociace požaduje mimo jiné jmenování odborníka na ministerstvu zdravotnictví.

Takový odborník by měl se sektorem kultury jednat pravidelně.  „Tato osoba by měla rozumět specifickým podmínkám kultury a kvalifikovaně prezentovat naše návrhy při vytváření pravidel v době pandemie,“ píší v dopise, který podepsali předseda asociace Stanislav Moša a její výkonná ředitelka Eva Kejkrtová–Měřičková. 

Autoři v dopise požadují posouzení zahraničních zkušeností s pandemií s domácími odborníky a dobré příklady ze zahraničí implementovat do praxe v ČR. Apelují na to, aby se vytvořila dlouhodobá a srozumitelná strategie postupného rozvolňování kultury. „Tyto naše jednoduché požadavky nebyly nikdy splněny. Byli jsme pouze prostřednictvím ministerstva kultury vyzýváni k opakovanému připomínkování návrhu protiepidemického systému PES v resortu kultury, což jsme učinili vždy obratem, ale bez jakékoliv zpětné reakce ministerstva zdravotnictví,“ píše asociace.

Podle ní bezútěšný a měsíce trvající frustrující stav vyvrcholil při jednání se zástupci ministerstva zdravotnictví 1. dubna. „Po dlouhé době konečně svolané jednání k úpravě systému PES bylo více než neprofesionální, arogantní, a proto pro nás zcela nepřijatelné. Zástupci ministerstva zdravotnictví zjevně neznali naše návrhy projednané s ministerstvem kultury a na otázky odpovídali rozporuplně,“ uvedli dále autoři dopisu.

Připomínají, že nechtějí dnes znát přesné datum rozvolnění kultury. Je však podle nich jistě možné znát zdravotnické a epidemiologické parametry. „Urgujeme předložení variantního plánu postaveného na znalosti specifik jednotlivých prostředí v oblasti kultury. Informace, které máme ze zahraničí, dokládají, že je to možné,“ uvádějí v dopise.

,