Dagmar Havlová

Dagmar Havlová | foto: Míla Lepší

V Havlově Odcházení nebude hrát jeho manželka

  • 82
V očekávané hře českého exprezidenta Václava Havla Odcházení nebude hrát jeho manželka Dagmar. Roli vzdala ze zdravotních důvodů. Angažmá bývalé první dámy bylo jednou z podmínek uvedení hry v pražském Divadle Archa, kde bude 22. května světová premiéra.

Informaci o neúčasti Havlové v Odcházení potvrdila iDNES.cz mluvčí Archy Pavlína Svatoňová. Herečce nedoporučili pokračovat v nastudování role její lékaři.

"Informaci o zdravotním stavu paní Havlové plně respektujeme a přejeme jí mnoho sil a brzké uzdravení," uvedl v tiskové zprávě ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab.

Václav Havel v brněnském divadle Husa na provázku ve hře Odcházení"Mrzí mě, že se Dagmar musela z účinkování omluvit, ale zdraví je důležitější. Na premiéru hry se nepřestávám těšit a neztrácím naději, že si v ní má žena někdy zahraje," tlumočila vyjádření Václava Havla jeho tajemnice Sabina Tančevová.

Po Havlové roli Ireny převzala herečka Zuzana Stivínová. Původně její postavu pak bude hrát Dora Bouzková.

Druhou z hlavních rolí, kancléře Riegra, bude hrát Jan Tříska. Další role ztvární například Vlasta Chramostová, Ivan Řezáč, Marek Daniel, Bořivoj Navrátil, Ján Sedal, Petra Lustigová a Jan Skopeček.

"Chci poděkovat panu režisérovi Radokovi, Zuzaně Stivínové a celému inscenačnímu týmu za vstřícnost, se kterou se k dané situaci postavili. Uděláme vše pro to, aby umělecká hodnota a termín premiéry nebyly ohroženy," podotkl Hrab.

Václav Havel s knižním vydáním divadelní hry OdcházeníKromě premiéry 22. května se uskuteční ještě dvě představení, jež jsou koncipována jako světové premiéry - důvodem je relativně malá kapacita divadla.

Po premiéře se ještě v této sezoně uskuteční několik repríz, většina vstupenek je však již vyprodaná. Divadlo Archa prodává již i lístky na podzimní sérii repríz.

Zatím poslední hra dramatika, jenž je v zahraniční jedním z nejznámějších současných českých autorů, patří k nejsledovanějším premiérám letošního roku. Než inscenace našla místo pro své uvedení, hovořilo se i o jiných pražských divadlech.


Pět let Havlova Odcházení

Jak se rodila premiéra exprezidentovy hry

Únor 2003 - Po odchodu z prezidentského úřadu Václav Havel mluvil o tom, že chystá novou divadelní hru, první od konce 80. let. "Tu hru jsem začal psát už v roce 1989, před revolucí," prohlásil později.
Září 2005 - "Hra je v mé mysli hotová, ale neměl jsem zatím čas ji napsat. Až někdy získám měsíc čistého času bez telefonů, audiencí a veřejných povinností, tak snad ji z té mysli přenesu na papír," řekl v rozhovoru Lidovým novinám.
Říjen 2006 - březen 2007 - Během čtyřměsíčního pobytu v New Yorku a Washingtonu Havel hru napsal.
13. března 2007 - V rozhovoru pro Českou televizi Havel řekl, že hra už je hotová, i když na ní ještě pracuje. Řekl také, že původně přemýšlel o tom, že by ji uvedlo Divadlo Na zábradlí. "Záhy jsme ale tuto myšlenku z různých důvodů opustili. Mimo jiné proto, že se ta hra přeci jen hodí na větší jeviště," konstatoval nakonec.
18. května 2007 - Ředitel Národního divadla (ND) Ondřej Černý oznámil, že divadlo vede orientační rozhovory s Havlem o uvedení jeho nové hry Odcházení.
24. srpna 2007 - Václav Havel se podle deníku Právo vzdal uvedení své nové hry na scéně Národního divadla. Havlovo rozhodnutí ovlivnila podle deníku neochota ND obsadit do hlavní role vedle Jana Třísky i Dagmar Havlovou i jeho náklonnost k Divadlu Na zábradlí, kde se hrála většina Havlových her.
30. srpna 2007 - Ředitel ND Černý oznámil, že divadlo obnoví jednání s agenturou zastupující Václava Havla o možnosti uvést jeho hru Odcházení ve Stavovském divadle. Premiéra by se uskutečnila v nezávislé produkci Čestmíra Kopeckého podle Havlových podmínek. Havel to odmítl; později se objevily informace i tom, že o uvedení hry ve světové premiéře uvažuje i Slovenské národní divadlo.
21. září 2007 - Agentura Aura-Pont zastupující Havla uzavřela licenční smlouvu o uvedení Odcházení s pražským Divadlem na Vinohradech.
19. listopadu 2007 - Odcházení vyšlo knižně.
13. prosince 2007 - Divadlo na Vinohradech rezignovalo kvůli nedostatku peněz na přípravu inscenace Odcházení. Do hry se nakrátko vrátilo i Národní divadlo, ještě 13. prosince ale Havel spolu s ředitelem pražského Divadla Archa oznámil, že Odcházení uvede právě tato scéna.
24. března 2008 - Havel řekl, že premiéra jeho nové hry se v pražském Divadle Archa uskuteční 22. května.
2. dubna 2008 - První dějství hry Odcházení prostřednictvím scénického čtení ztvárnilo brněnské Divadlo Husa na provázku. Na jevišti byl i Havel, který četl jednu roli. Čtení bylo součástí jarního bloku oslav 40. výročí založení Husy na provázku.
7. dubna 2008 - Divadlo Archa zahájilo předprodej vstupenek na první uvedení nové Havlovy hry. Režisér David Radok současně začal inscenaci zkoušet.
6. května 2008 - Mluvčí divadla Orange Tree, jež je tradiční scénou Havlových her v Londýně, řekla, že londýnská a zřejmě i první zahraniční premiéra Odcházení bude 19. září. Na konec listopadu pak plánuje premiéru Slovenské národní divadlo.
7. května 2008 - Mluvčí Divadla Archa oznámila, že v Radokově inscenaci nebude hrát Dagmar Havlová.

ZDROJ: ČTK