Záběr ze zkoušek Utíkejte, slečno Nituš! | foto:  J. Kottas, Studio Ypsilon

Jan Onder si Ypsilonku zamiloval. Po Astairovi tu chystá Slečnu Nituš

  • 0
Jednou z tváří současné tvorby Studia Ypsilon, které právě slaví pětapadesát let, se stal tanečník a choreograf Jan Onder. Podílí se i na vzniku nejnovější premiéry Utíkejte, slečno Nituš!, kterou pražské divadlo uvede v pátek.

„Před třemi lety mne oslovil pan ředitel Jan Schmid, zda bych nechtěl dělat choreografii k představení Varieté Freda A. aneb Chytání větru,“ popisuje začátek spolupráce dvojnásobný vítěz taneční soutěže StarDance. Schmid tenkrát Ondera šokoval tím, že mu zároveň nabídl, zda by si rovnou nechtěl zahrát i hlavní roli Freda Astaira.

„Byl jsem překvapený a nadšený a okamžitě jsem souhlasil,“ vzpomíná Onder, který si stejnou spolupráci zopakoval i v následném swingovém kusu Kostky jsou vrženy aneb Don Juan. „Když člověk začne do Ypsilonky chodit, tak si ji zamiluje. Je tu zvláštní, specifický tým,“ pochvaluje si.

Nejnáročnější premiéra

Na aktuální Utíkejte, slečno Nituš! se však Onder podílí pouze jako choreograf. „Musím se přiznat, že jsem rád. Jde o herecky nesmírně náročné představení. Postavy se mění v jiné postavy, ženy se stávají muži, do toho se hodně zpívá a pohybuje,“ vypočítává Onder. „Scénograf Ondřej Zicha si navíc vymyslel dvoupatrovou scénu, takže do toho všeho ještě herci lezou po schodech. Je to v Ypsilonce jedna z nejvýpravnějších inscenací za posledních deset let,“ dodává tanečník. Utíkejte, slečno Nituš! je parafrází slavné Hervého operety Mam’zelle Nitouche, kterou přepsal slovenský básník a dramatik Lubomír Feldek.

„Představení je tak náročné na zpěv, rekvizity a herectví, že spíš než o choreografii bych mluvil o pohybové spolupráci. Na složité pětiminutové choreografie prostor není,“ vysvětluje Onder dále. 

„Vycházel jsem ze schopností herců. Dobrý choreograf musí vymyslet pohyb, aby to zpívající herce bavilo, neobtěžovalo a naučili se to,“ uvažuje Onder a dodává, že v Ypsilonce jsou naštěstí všichni nadaní a herci obecně mají pohyb v prostoru dobře vycvičený. Mezi nejšikovnějšími jmenoval Lumíru Přichystalovou a Barboru Skočdopolovou.

Diváky čekají rytmické písně i swingovky. „Melodicky hezké kusy, na nichž se choreografie dobře staví,“ charakterizuje Onder hudbu, na kterou se diváci mohou těšit. Režie Utíkejte, slečno Nituš! se chopil Slovák Peter Oravec. Vedle zmíněných hereček v představení vystoupí například Petr Vršek či třeba Jaroslava Kretschmerová.