Záběr z představení Kjell Theøry chicagského souboru ATOM-r, které bude...

Záběr z představení Kjell Theøry chicagského souboru ATOM-r, které bude uvedeno v úterý 7. listopadu od 20 hodin v prostoru Venuše ve Švehlovce. | foto: Motus

Prsy Tiresiovy potkají pokořitele Enigmy, diváci soudí vojenského pilota

  • 0
Divadlo ABC umožní divákům zúčastnit se soudu s vojenským pilotem. Ale nejen velké divadelní scény chystají na listopad zajímavé novinky. Jako odbočka festivalu Mezipatra hostí pražská Venuše ve Švehlovce nonkonformní chicagský soubor, spolek Kašpar zase otevírá nové bytové divadlo.

Venuše ve Švehlovce: Kjell Theory
V rámci festivalu Mezipatra uvádí spolek Motus v pražské Venuši ve Švehlovce chicagský divadelní soubor ATOM-r. Ten k nám veze kus propojující pohnutý osud geniálního matematika Alana Turinga, který za druhé světové války prolomil kód Enigma, s dílem Guillauma Apollinaira Prsy Tiresiovy. Do nezvyklé kombinace soubor dále zapojil neopohanské rituály či cornwallský májový průvod. Exkluzivní uvedení zahraniční inscenace je v plánu na úterý 7. listopadu.

Klubovna: Kyslík
Pražský spolek Kašpar sídlící v Divadle v Celetné přichystal na 14. listopadu inscenaci hry ruského autora Ivana Vyrypajeva. Kyslík přináší intimní dialog o sexu a svědomí ústící prý až v apokalyptické proroctví. 

Kus pro dva herce, Terezu Rumlovou a Aleše Petráše, soubor uvádí v novém prostoru Klubovna, který se nachází v Jindřišské ulici a který navazuje na tradici bytového divadla. Režie se chopil šéf spolku Jakub Špalek.

Divadlo ABC: Teror
Po uvedení Otce na scéně v Rokoku přichystala Městská divadla pražská na poslední podzim pod současným vedením další zajímavou premiéru. Nezvyklé drama Ferdinanda von Schiracha Teror nabídne od 11. listopadu divákům pohled do soudní síně, kde se koná proces s vojenským pilotem, který se musel rozhodnout, zda sestřelit, či nesestřelit unesené letadlo mířící na plný fotbalový stadion. Režie kusu, kde jsou diváci součástí děje, se chopil Ondřej Zajíc. Hrají Milan Kačmarčík, Zbigniew Kalina, Tomáš Novotný či Jitka Smutná.